A C-vitamin felfedezésének hatása a paprikaiparra, a dél-alföldi gazdaságra

A Szent-Györgyi Albert által 1932 novemberében paprikából előállított C-vitamin olyannyira kötődött a szegediek híres fűszernövényéhez, hogy számos korabeli forrás egyenesen „a szegedi vitamin”-nak nevezte azt. A C-vitaminhoz köthető hírverés olyan mértékben növelte a magyar fűszerpaprika iránti nemzetközi keresletet, hogy az 1930-as években négyszeresére nőtt az export, ezáltal évente mintegy 2 millió pengő többlethez jutott a nemzetgazdaság. A fellendülés és a tudományos felfedezés páratlan gazdasági jelentősége már 1933 tavaszától nyilvánvalóvá vált. Mindebben – a tudományos felfedezés mellett – meghatározó szerepe volt Szent-Györgyi Albertnek, aki minden megnyilatkozása alkalmával hangsúlyozta a szegedi paprika szerepét, s Vitapric néven magas C-vitamin tartalmú szegedi paprikakonzervet fejlesztett ki, sőt annak gyártását is ellenőrizte. 1937. december 1-ji szegedi díszpolgári címe átvételekor kiemelte: „Boldog vagyok, ha munkám csak kis mértékben is leróhatta a tudomány és az egyetem háláját a város iránt, s hogy a véletlen úgy akarta, hogy éppen az én szerény igyekezetem legyen újabb példája annak, hogy a tudomány nemcsak babért terem, de hogy a ma elvont eredményei ott állhatnak már holnap a földmíves mellett, megkönnyítve neki verejtékes munkáját, hogy a szellemi munka éppúgy nélkülözhetetlen téglája egy nemzet épületének mint a földműves fáradozása”.

Szent-Györgyi Albert felfedezése közvetlenül javította a paprikatermelésből élő 7245 szegedi vagy Szeged környéki család és a feldolgozásból, kereskedelemből élő további 2000-300 család életkörülményeit.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.