Fémvegyületek a gyógyászatban - 2008. szeptember 17. szerda 18.00

Prof. Dr. Kiss Tamás tanszékvezető egyetemi tanár
SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék
 
Kiss Tamás 1996 óta szegedi polgár és egyetemi tanár, amikor külső pályázóként a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék vezetésével bízták meg. 1978-ban végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem vegyész szakán. Végzés után maradt az egyetemen és végigjárta az egyetemi ranglétra lépcsőit, míg 1994-ben megszerezte a kémiai tudomány doktora címet, majd 1995-ben egyetemi tanári kinevezést kapott.
Fémvegyületek a gyógyászatban
Bár fémek, fémvegyületek gyógyászati alkalmazása elvétve már a rómaiak idején is előfordult, ha gyógyszerekre gondolunk elsősorban bonyolult szerves molekulák jutnak eszünkbe. A múlt század közepén a bioszervetlen kémia, mint új határtudomány kialakulásával indult meg egy új területnek a fejlődése a gyógyászatban, mely a szervetlen vegyületeknek a gyógyításba való nagyobb mértékű bevonásával foglalkozik; ez az orvosi vagy gyógyszerészeti szervetlen kémia (medicinal inorganic chemistry).
 
Hatásterülete kiterjed a létfontosságú fémes elemeknek, ásványi kiegészítőknek az alkalmazására mindennapjainkban, hogy a szervezet hozzájusson a számára nélkülözhetetlen fémes elemekhez is, mint a Fe, a Cu, a Zn, a Se, stb.
 
Ugyanúgy fontos valamilyen anyagcsere betegség folytán a szervezetben fölöslegben felhalmozódott fémion specifikus eltávolítása a fémion-háztartás egyensúlyának fenntartása, pl a Cu-háztartáshoz a Wilson-kór, a Fe-háztartáshoz a ß-Thalassemia orvoslása.
 
Ma már nagy számban alkalmaznak fémvegyületeket terápiás céllal egyes betegségek kezelésében. Ezek közül talán a legismertebbek a Pt-vegyületek (ciszplatin) a rákterápiában, vagy az aranyvegyületek az izületi gyulladás, a LiCO3-nak a mániás-depresszió, a Bi-citrátnak a gyomorsav-megkötésben és a fekélybetegség kezelésében való használata. Kevésbé ismert terület egyes fémkomplexek alkalmazásának a lehetősége a cukorbetegség gyógyításában.
 
Klinikákon megfordulva mindenkinek megütheti a szemét a Nukleáris Medicina osztály; itt radioaktív izotópokat használnak diagnosztikai vagy terápiás céllal leggyakrabban rákbetegségek kezelésében. Mindenki által jól ismertek a különböző műszeres diagnosztikai módszerek (Röntgen, MRI, PET). Itt is gyakoriak a szervetlen vegyületek, mint segítőtársak, elsősorban a képalkotás kontrasztosabbá tétele érdekében.
 
A gyógyítás ezen újabb, a köztudatban ma még kevésbé beívódott lehetőségéről a tájékoztatás igényével szól ez az előadás.
 
Az előadás megtekintése:
 
Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)
 
Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)
 
Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)
 
LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)
 
Megjegyzések:
 
Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!
Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg  automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön  telepítése szükséges.
 
Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.
 
Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.
 
Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!