A biokémia alapjairól

A Biokémia önálló tudományként a XX. Század első évtizedeiben jelenik meg. Forrásvidékei egyrészről a szerves kémia makromolekulákkal, komplex rendszerekkel foglalkozó ágazatai, másrészről az élettani folyamatok molekuláris szintű megértésére irányuló törekvések.A biokémia az élő rendszerek felépítését, működését vizsgálja molekuláris kölcsönhatások, kémiai reakciók szintjén.

Az élő rendszerek legfontosabb termodinamikai jellemzői:

1. Nyitott rendszerek, azaz a környezetükkel állandó anyag, energia és információkicserélődésben állnak.

2. Környezetükhöz képest magasabb rendezettséget mutatnak, melynek megőrzése állandó energia befektetést igényel.

Az életfolyamatok energetikai hajtóereje a redukált szénatomok oxidációja vagy a légköri oxigénnel, vagy anaerob körülmények között a hidrogénatomok átvételére alkalmas szerves vegyületek segítségével. Az állati típusú un heterotróf szervezetek a tápanyagokkal veszik fel környezetükből a redukált szénatomokat. Az autotróf növényi szervezetek képesek az oxidált szénatom visszaredukálására, ami az oxidáló légkörben energia-befektetést igényel. Ezt döntően a Nap kisugárzott energiája adja, melynek segítségével cukrok, keményítő de akár olajok szintézise történhet. A spontán oxidációs folyamatok ugyanakkor veszélyforrást is jelentenek az élő rendszerek számára. Ennek kivédésére, enyhítésére fontos antioxidáns rendszerek működnek.

A redukált szénatomok oxidációjával nyert kémiai energiával az élőlények felépítő kémiai folyamataik mellett, az egyenlőtlen anyageloszlás (grádiensek) kialakítását, fenntartását, valamint a motorfehérjék mechanikai energiaigényét is biztosítani képesek.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.