A kábítószer-fogyasztás háttértényezői – kiemelten a családi kapcsolatokra, szabadidő eltöltésre és értékrendszerre vonatkozóan – állami és egyházi középiskolások körében - Kádár Magdolna Katalin

A mai rohanó világ és a modern társadalmak gyors fejlődése magával hozta azt a problémát, hogy egyre fiatalabb korosztályokban különböző rizikómagatartási formák jelentek meg, köztük a kábítószer-fogyasztás egészséget károsító hatása is. Vizsgálatom céljául az állami és az egyházi középiskolás fiatalok kábítószer-fogyasztásának hátterében álló okok feltárását tűztem ki.
Az adatfelvétel 2007 tavaszán történt egy állami és két egyházi középiskola 9-10. évfolyamában, összesen 211 fős mintán. A vizsgálati módszerem az írásbeli kikérdezés volt, amelyhez a kérdőív eszközét használtam. A kapott eredményeket az SPSS statisztikai próbáival értékeltem.
A megkérdezett fiatalok 6,4%-a próbált már életében valamilyen tiltott szert. A tanulók 71%-a jelezte, hogy a családjukon belül jelen van valamilyen deviáns magatartás. A szabadidő eltöltésének módja összefüggést mutat a tiltott szerek kipróbálásával; vannak olyan tevékenységek, amelyek kockázatnövelő hatásúak (kortársakkal történő gyakori időtöltés) és vannak, amelyek védőhatást (vallásos értékrend, ifjúsági alkalmak) fejtenek ki.
A kapott eredmények összhangban állnak az irodalmi adatokkal. A család protektív szerepe meghatározó a szerfogyasztásban. A tanulók szabadidő eltöltésének struktúrája az értékrendszerrel együtt, olyan védő faktorai a szerfogyasztásnak, melyekre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a prevenció során.
 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!