Improvizáció és direktíva. A tengeri hadviselés taktikai fejlődése az angol-holland háborúkban. - Palotás Zsolt

Az előadás a XVII. századi angol-holland háborúk (1652-1674) alatt végbemenő változásokat és fejlődést mutatja be a tengeri hadviselés taktikájában. Az elemzés alapját a Julian Corbett által szerkesztett és magyarázó jegyzetekkel ellátott korabeli Hajózási és Harci Utasítások adják. (Julian S. Corbett: Fighting Instructions, 1530-1816. In: Publications Of The Navy Records Society Vol. XXIX.) Az előadás elsősorban a katonai utasításokat végigkövetve, e kevésbé közismert és feldolgozott szabályok, illetve parancsok szemszögéből elemzi ezt az időszakot, de az Utasítások mellett politikai szempontok tükrében is értékeli a háborúk okait, lefolyását és eredményeit, hiszen a kettő elválaszthatatlan egymástól. Alapvetően arra kereshetjük a választ, hogy a kiadott utasítások milyen módon valósultak meg a harctéri gyakorlatban és hogyan befolyásolták a háborúk kimenetelét. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy a harci utasítások sok esetben papíron megjelent üres frázisok maradtak, illetve a csaták hevében nem megfelelően alkalmazták azokat.
1674-ben a második westminsteri béke aláírásával ért véget a két nemzet között huszonkét évig tartó – nem folyamatos – háborúskodás, amely jelentőségében messze túlmutatott két tengeri hatalom konfliktusán. Robert Blake 1653. március 29-én kiadott utasításainak köszönhetően, ettől az időponttól kezdve majd minden európai ország haditengerészetében előbb-utóbb megjelenik a csatahajó sor, mint taktika alkalmazása a tengeri ütközetek megvívása során. Mindez több évszázados, megkövesedett stratégiai nézetek gyökeres megváltozását jelentette. Kezdetben, a kialakuló új taktikát a gyakorlatban többféleképpen értelmezték. Az angol admirálisok hol az egyik, hol a másik felfogás alapján nyerték meg vagy vesztették el a csatákat, míg kialakult egy egységesnek tekinthető szabályzat.
Ez a – harci cselekmények során kikristályosodott - stílus az angol-holland háborúkat követően hosszú ideig alapjaiban határozta meg a nyíltvizi ütközetek lefolyását. A napóleoni háborúk alatt Nelson hozott aztán új szemléletet a tengeri harcászatba, aki vállalja a kockázatos tengeri manővereket, hogy ezáltal az ellenség teljes flottáját megsemmisítse. Bátran kijelenthető: az angol-holland háborúkban letisztuló új tengeri harcmodor korszakos jelentőséggel bírt.
 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre!