2022

1 [2] 3 
2022. március 31.

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a Mathias Corvinus Collegium az SZTE központi épületében, 2022. március 31-én. Az együttműködés keretében a két intézmény közös oktatási tevékenységet, tehetséggondozást folytat, illetve segíti egymást a kapcsolati háló kiépítése, a társadalmi mobilitás emelkedésének előmozdítása és a határon túlról érkező magyar diákok támogatása területén is.

2022. március 31.

Az európai földrajzi társaságokat összefogó ernyőszervezet, az EUGEO, 2022. április 1-én egy országhatárokon és kultúrákon átívelő nemzetközi rendezvénysorozatot szervez.

2022. március 31.

A Szegedi Tudományegyetem az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséggel konzorciumban valósította meg 2017.06.01. - 2022.03.31. között az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 azonosító számú, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című projektet.

2022. március 30.

Az első kémiai világkonferencia centenáriumán átvette a Solvay-díjat Karikó Katalin. Tiszteletére a magyar nagykövetség fogadást adott. Az ULB díszdoktorává fogadta. A belga királlyal és cégvezetőkkel vacsorázott. Így köszöntötte Brüsszel 2022. március 23-30. között az SZTE kutatóprofesszorát, aki legutóbb 1977-ben, a szegedi egyetem hallgatójaként járt Belgium és Flandria fővárosában.

2022. március 29.

Kincskeresésen, műholdképfal-bemutatón vehettek részt és élelmiszeripari kísérleteket próbálhattak ki, de az ELI-ALPS Lézerközpontot is meglátogathatták többek között azok a középiskolások, akik osztálykirándulásra érkeztek a Szegedi Tudományegyetem által kínált programokra. A kezdeményezés célja, hogy a diákok szegedi élményekkel gazdagodjanak, miközben különböző tudományterületekkel ismerkednek meg.

2022. március 29.

Sikeres volt az a Szegedi Tudományegyetem által kezdeményezett megbeszélés, amelyen a régió sportegyesületeinek vezetői számára prezentálta az SZTE átfogó testkultúra koncepciójának egyik fontos elemét, a kettős életpályamodellt Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja és Dr. habil. Fritz Péter, rektori és kancellári megbízott.

2022. március 29.

Dr. Kun Ágnes 2012-ben végzett az SZTE Geográfus MSc szakán Táj- és környezetföldrajz szakirányon. 2014 óta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettudományi Intézet Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjában dolgozik Szarvason, tudományos munkatársként. Kutatói tevékenysége mellett 2021 óta oktatási feladatokat is ellát. 2015-től PhD tanulmányokat folytatott az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetében, amelynek során a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözéses hasznosítását kutatta különböző növénykultúrákban, illetve energiaültetvényben. Doktori fokozatszerzése (2018) után pedig témafelelőse lett ennek a jelenleg is tartó szarvasi projektnek.

2022. március 28.

A tudományt és a kutatót együtt ünnepelhetjük a 2022-es Solvay-díjat elnyert Karikó Katalin kitüntetési ceremóniáján. Nézzük együtt 2022. március 29-én 16 óra 30 perctől az élőben közvetített ünnepséget!

2022. március 27.

A Solvay-díjjal először kap kifejezetten a kémia tudományában elért eredményeit elismerő kitüntetést Karikó Katalin. A 2022. március 29-én esedékes, az interneten is követhető brüsszeli ceremónia előtt föltérképeztük: a vegyészethez milyen emlékek és élmények kötik a világhírű biokémikust, az SZTE kutatóprofesszorát.

2022. március 26.

Az első „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Díjat” Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, Dr. Drew Weissman, az UPenn professzora, továbbá Dr. Tore Godal, a CEPI tanácsadója kapja – jelentették be Szöulban. A tavaly a Koreai Köztársaságban alapított, 85.000 amerikai dollárral járó kitüntetéssel az oltóanyagok fejlesztésében és az alacsony jövedelmű országokban élő gyermekekhez való eljuttatásában szerepet vállaló személyiségeket ismerik el.

2022. március 25.

Innovatív kutatóként, az mRNS-alapú vakcinák kulcsfigurájaként kapta meg Karikó Katalin biokémikus, az SZTE alumnája az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvényét. Az mRNS molekulával foglalkozó tudósnak ez a negyedik díszdoktori címe.

2022. március 22.

1961 óta minden év március 27-e Színházi világnap.

2022. március 16.

A hírvivő RNS-terápia „csodafegyvere” és a koronavírus elleni első vakcinák kifejlesztéséért kapta Karikó Katalin, Uğur Şahin és Özlem Türeci a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat. A 2022. március 14-i díjátadón az SZTE kutatóprofesszorát a Nobel-díjas Sir John E. Walker méltatta, majd tiszteletére adták elő a zenészek Brahms 5. Magyar táncát. Másnap négy tudós nő előadásán került elő a „Varázsgömb”.

2022. március 13.

Minden kategóriában az SZTE egyetemi polgárát tüntette ki a Szegedért Alapítvány: 2022. március 12-én a fődíjat Karikó Katalin, a világhírű biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora vette át, elismerték Kemény Lajos bőrgyógyász, Szatmáry Károly csillagász, Temesi Mária operaénekes munkásságát is. A 33. díjátadó gála különlegessége, hogy köszöntőt mondott a fődíjas, a közreműködők és a műsorban fellépők közül többen is kötődnek a Szegedi Tudományegyetemhez.

2022. március 11.

2022. március 11-én zajlott a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője, a járványhelyzetre való tekintettel idén is online formában. Az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt a 2021/2022-es tanévben tizedik alkalommal szervezte meg a centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem. A megmérettetést idén a debreceni Tóth Árpád Gimnázium csapat nyerte, tagjai: Emri Katalin Nóra, Szabó Kíra Viktória, Horváth Avarka.

2022. március 08.

Interjúk, edzések és köszöntések váltják egymást Kónya Zsófia programjában. Az SZTE pszichológus hallgatója történelmet írt Pekingben, hiszen ő az első, a Szegedi Tudományegyetem 440 éve íródó története során, aki téli olimpián dobogóra állhatott, mégpedig a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltóval. A bronzérem megszerzése óta eltelt időszakot már itthon értékelte az SZTE NKI sajtóosztályának.

2022. március 04.

Zártkörű rendezvényt szervezett 2022. március 3-án az SZTE+ csapata a Szegedi Nemzeti Színházba, ahol tizenkét ezüst és arany fokozatot elért hallgató vehette át oklevelét, valamint részt vehetettek egy körbevezetésen is.

2022. március 03.

Egészség, sport, közösségi élmények: ezek mentén építi fel a Szegedi Tudományegyetem azt a testkultúra koncepciót, amely a hallgatók mellett az oktatókat, egyetemi polgárokat, a munkavállalókat is támogatja és ösztönzi az egészséges életmódra és a sportolásra. A testmozgáshoz kapcsolható infrastruktúra fejlesztése mellett az SZTE karok közti együttműködése is új szintre lép a projektben.

2022. március 03.

Az egyéni csúcsteljesítmény fenntartásáról és az innovatív döntéshozatalról is szó lesz a szegedi MCC következő eseményén, amelyen Porkoláb Imre, az MCC Vezetőképző Akadémiájának igazgatója osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel. A 2022. március 10-én, 17:00 órakor kezdődő előadás résztvevői az akadémia fejlesztési módszereit is megismerhetik, amelyek a mai komplex környezetre készítik fel a hallgatókat.

2022. március 03.

Fél év telt el a 2021-es Louisa Gross Horwitz-díj nyerteseinek kihirdetése óta. A két kitüntetett tudós, Karikó Katalin és Drew Weissman 2022. március 1-jén előadást tartott New Yorkban, a Columbia Egyetemen, majd átvette a rangos Horwitz-díjat.

2022. március 01.

2022. február 24-én Coursera for SZTE félévnyitó várta a program iránt érdeklődő oktatókat.

2022. február 28.

Ipari termék- és formatervező szak indul hamarosan a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. Az SZTE számára kiemelten fontos a versenyképesség, ezért képzési palettáját és partnerhálózatát folyamatosan frissíti, ezzel is fejlesztve a duális képzések lehetőségét.

2022. február 22.

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara, amely az elnevezésben is említett területek összefogásáért jött létre, február 16-i közgyűlésén új elnököt választott, s az alapító intézményeken felül új tagokkal bővült, amely által a társadalomtudománnyal foglalkozó karok reprezentációja is erősödött a szervezetben. A Kamara elnökének dr. Bartus Dávidot, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánját nevezték ki, az alelnöki pozícióban pedig, már a megalakulás óta, az SZTE BTK dékánja, dr. Gyenge Zoltán áll.

2022. február 18.

2022. február 15-én és 16-án kétnapos szakmai workshopokon találkoztak a EUGLOH egyetemek munkatársai. A karrier-szolgáltatásokkal, kommunikációval, oktatásfejlesztéssel, nemzetközi kapcsolatokkal, mobilitásokkal és könyvtárral foglalkozó szakemberek az öt egyetem tapasztalatait vetették egybe.

2022. február 17.

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság posztgraduális hallgatóknak, oktatóknak és kutatóknak hirdet ösztöndíj lehetőséget a 2023-2024-es tanévre. Az ösztöndíjakról a Szegedi Tudományegyetemen Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója tart előadást 2022. március 1-én, 14:00 órai kezdettel a Rektori Hivatalában a földszint 5-ös teremben.

2022. február 16.

Az SZTE Karrier Iroda hallgatói szolgáltatásaik között személyes tanácsadásokat, kiscsoportos tréningeket és nagylétszámú online kurzusokat tart. Céljuk, hogy a hallgatókat már az egyetemi éveik alatt segítsék személyes fejlődésükben, karrierjük tervezésében, hogy felkészülten és magabiztosan lépjenek ki a munka világába. A Karrier Iroda számára fontos, hogy hallgatóik valóban az igényeikhez igazított iránymutatásokat kapjanak, ezért a foglalkozásaikon részt vett egyetemisták körében folyamatosan anonim kérdőíves vizsgálatot végeznek, a képzések elindulása óta.

2022. február 16.

Február 22-ig lehet jelentkezni a 2022/2023-as tanévre a Double Degree Programra a magyar és nemzetközi International Economy and Business MSc szakos hallgatóknak. A Varsói Egyetemmel való együttműködésnek köszönhetően az SZTE hallgatói két szemeszteren keresztül Lengyelországban is tanulhatnak és két mesterdiplomát szerezhetnek.

2022. február 14.

Az online térben, megnyitóval indult 2022. február 14-én, a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke által megrendezett megmérettetésen 66 iskolából, több, mint 300 tanuló vesz részt hazai, kárpátaljai és erdélyi iskolákból.

2022. február 14.

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi programsorozatának részeként, 100. évfordulóját ünnepli a Természettudományi és Informatikai Kar. 2021-ben középiskolás diákok számára hirdettek pályázatot az SZTE TTIK intézetei. Fotók, filmek mémek születtek a tudomány témakörében.

2022. február 11.

2022. február 16-án indul a „Szegedi Tudományegyetem Szabadegyetem” című előadássorozatának XXIX. szemesztere, amelynek keretében két kiemelt téma áll a középpontban: az egyik a COVID-19 világjárvány, a másik pedig a centenáriumhoz kötődően az Egyetem múltja és hagyományai.

2022. február 10.

Mindent a hallgatókért: sikerességet támogató intézkedésekkel, kollégiumfejlesztéssel, 200 millió forintos lakhatási ösztöndíjjal, ügyintézési díjak elengedésével és tanrendváltoztatásokkal vált fokozatot a Szegedi Tudományegyetem. Történelmi jelentőségű megállapodást kötött 2022. február 10-én a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, és a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata.

2022. február 09.

Több száz középiskolás és elsőéves hallgató vett részt a Szegedi Tudományegyetem által szervezett börzén, amelyen az egyetem duális és kooperatív képzéseivel és partnercégeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A fiatalok többek között bepillanthattak a Talentis Agro cégcsoportot alkotó vállalatok tevékenységébe is. Kölcsönös érdeklődés esetén, a rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy akár már most kialakuljon egy komoly szakmai pályaterv, amely az egyetemi tanulmányok alatti tapasztalatszerzésre épül.

2022. február 09.

Az ERASMUS + programban a 2021/22-es tanév II. félévében 133 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Beilleszkedésüket február 7. és 9. között Orientációs Héttel segíti az intézmény.

2022. február 07.

Az egyetemi felvételi jelentkezési időszak 2022. február 15-én zárul. A finishez közeledve a döntés előtt álló középiskolásokat segíti, inspirálja videóüzenetével Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora 7 jó tanácsa kulcsot ad a sikerhez.

2022. február 07.

A Szegedi Tudományegyetem vezetői és öt karának képviselői egész napos workshopon vettek részt az Újvidéki Egyetemen. A 2022. február 2-án rendezett tanácskozás célja az Újvidéki Egyetem bekapcsolódása a EUGLOH projektbe, közös megoldások találása a globális egészségügyi problémákra.

2022. február 07.

Pszichológiát tanul a Szegedi Tudományegyetemen a válogatott rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki Pekingben már a harmadik olimpiáján képviseli Magyarországot, klubját és egyetemét. A téli ötkarikás játékok programjában most debütáló, vegyes váltó versenyszámban állhatott fel a dobogó harmadik fokára, így duplán is történelmet írt.

2022. február 04.

A Szegedi Tudományegyetem a legjobbak között szerepel a University Ranking by Academic Performance (URAP) rangsoron. A tudományos publikációk mennyisége és minősége alapján összeállított listára felkerülő tizenkét magyarországi egyetem közül a Szegedi Tudományegyetem a második helyen végzett.

2022. február 02.

A Szegedi Tudományegyetem, az Agro Talentis Cégcsoport és a régió Szakképzési Centrumai közösen rendezik meg a Gyakorlatorientált Képzési Börzét.

2022. február 02.

Tovább bővül az egyetemmel együttműködő középiskolák száma: ezúttal a szegedi gimnáziumok intézményvezetőivel egyeztetett a Szegedi Tudományegyetemet képviselő SZTE Junior Akadémia. A tizenkét iskola részvételével zajló igazgatói értekezlet célja az volt, hogy az egyetem által kínált képzések, ösztöndíjak és egyéb lehetőségek valóban eljussanak a középiskolásokhoz.

2022. február 01.

A Szegedi Tudományegyetem segítségével akár egy svéd vagy francia egyetem hallgatója is lehetsz. Elmagyarázzuk, hogy lehetséges ez!

2022. január 31.

Az mRNS-kutatásban elért eredményeknek az alkalmazásra való átállítása az orvostudományban új korszakot nyitott. A fordulatban kulcsszerepű magyar biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora, Karikó Katalin átvette az osztrák Golden Arrow életműdíjat. A német Werner von Siemens Gyűrűt, a kiemelkedő kutatótehetségek kitüntetését, a BioNTech cég 4 vezetője, köztük Karikó Katalin kapja. A laudációkkal a felfedezők munkájának új részleteit mutatjuk be.

2022. január 31.

A 22. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon mutatták be az UNI 2022 Egyetemek rangsora című kiadványt Budapesten. A kötet az elmúlt három év nemzetközi rangsorainak összevetésével kíván hiteles képet adni a magyar felsőoktatás szereplőiről. A kiadványban a Quacquarelli Symonds (QS) és a Times Higher Education (THE) eredményeit vették figyelembe. A rangsorok összesítésénél a Szegedi Tudományegyetem került ki győztesként.

2022. január 31.

2022. február 12-én 9:00 és 13:00 óra között nyílt nappal és szülői értekezlettel várja a határon innen, és túlról érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem - az eseménynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged Ady tér 10.) ad otthont. A rendezvény regisztráció köteles.

2022. január 31.

Az előadásban bemutatásra kerül a konvergens technológiák koncepciója, továbbá a szakértő feltárja az olyan tudományágakban, mint például a mesterséges intelligenciában és a CRISPR génmódosításban rejlő lehetőségeket, melyek képesek lehetnek megváltoztatni emberségünk alapvető természetét. Az esemény 2022. február 2-án lesz az MCC szegedi képzési központjában.

2022. január 27.

Élőben közvetítette a thaiföldi televízió, amint a Prince Mahidol Award 2020. és 2021. évi kitüntetettjei átveszik „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnőtől” az elismerést. A 2022. január 27-i ceremónia körüli napokban minden díjazott, köztük Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, konferencián és tudománynépszerűsítő programokon vett részt.

2022. január 27.

A nagy múltra visszatekintő Országos Esettanulmány Verseny Magyarország legkiemelkedőbb esettanulmányi versenye, ahol a hallgatók komplex, valós vállalati problémára irányuló megoldásokon keresztül mérik össze tudásukat.

2022. január 27.

Milyen egy óra az SZTE ETSZK-n? Miről tanulnak ott az egyetemisták? - az érdeklődőknek izgalmas, rövid videókkal készült a kar.

2022. január 26.

„A tudás határainak az elmozdításához a legkiemelkedőbb módon hozzájáruló” három tudós, köztük a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, Karikó Katalin kapja a spanyol „Frontiers of Knowledge Award” elismerést a Biológia és biomedicina kategóriában. „A Tudás Határai Díj” kitüntetéseit 2022. június 16-án 14. alkalommal adják majd át a spanyolországi Bilbaóban.

2022. január 25.

Az mRNS vakcinák kifejlesztéséhez hozzájáruló úttörő kutatásaiért nyerte el a 2022-es Japan International Prize kitüntetést Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora és Drew Weissman, a University of Pennsylvania professzora. A kiemelkedő technológiai eredményeket elismerő díj átadó ceremóniáját – a japán császári pár jelenlétében – idén áprilisban tartják Tokióban. A legrangosabb japán tudományos kitüntetéssel jutalmazott kutatók oklevelet és érmet kapnak.

2022. január 20.

5 napos rendezvénysorozat csúcspontján, 2022. január 20-án adták át a 3 millió amerikai dollárral együtt járó VinFuture Grand Prize elismerést Karikó Katalinnak, az SZTE, valamint Drew Weissmannak, az UPenn és Pieter Rutter Cullisnak, az UBC professzorának. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és társai, az mRNS-technológiát felfedezéseikkel megalapozó tudósok részt vettek a díjátó ceremóniához kötődő szimpóziumon és ismeretterjesztő programokon.

1 [2] 3 

esza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


nogradi-eszterNógrádi Eszter – GTK: kereskedelem és marketing

Ha szeretnéd, hogy diplomád bárhol a világon megállja a helyét, az SZTE-t csak ajánlani tudom! Sokat kell tanulni, de megéri. Rengeteg kikapcsolódási lehetőség vár és a közösségi élet is szuper. A képzés rendkívül hallgató-központú, kellemes és segítőkész mindenki, az oktatók szakmailag rendkívül felkészültek.
Szucs_ViktorSzűcs Viktor - ÁOK, általános orvos

Azért jöttem Szegedre, mert szeretem a kisvárosias, barátságos egyetemeket, Budapest pedig nem ilyen. Szeretnék az embereken segíteni, érdekel ez a tudományág, a kutatások is nagyon érdekesek. Kedvesek a felsőbb évesek, a kari élet nagyon sokszínű. Mindenki jöjjön az SZTE ÁOK-ra!További hallgatói vélemények >>>