Kep_a_cikkhez

Önismeret, karriertervezés, személyes fejlődés? Így segít az SZTE Karrier Iroda a hallgatók szerint

Az SZTE Karrier Iroda hallgatói szolgáltatásaik között személyes tanácsadásokat, kiscsoportos tréningeket és nagylétszámú online kurzusokat tart. Céljuk, hogy a hallgatókat már az egyetemi éveik alatt segítsék személyes fejlődésükben, karrierjük tervezésében, hogy felkészülten és magabiztosan lépjenek ki a munka világába. A Karrier Iroda számára fontos, hogy hallgatóik valóban az igényeikhez igazított iránymutatásokat kapjanak, ezért a foglalkozásaikon részt vett egyetemisták körében folyamatosan anonim kérdőíves vizsgálatot végeznek, a képzések elindulása óta.

- A személyes tanácsadásaink 2017-től mintegy 800 főnek segítettek megtalálni a helyes irányt. A kutatásban részt vett 145 hallgató a tanácsadás személyre szabottságát 4,8, a tanácsadótól kapott útmutatás hasznosságát 4,7, továbbá a tanácsadó hozzáállását 4,9 pontra értékelte átlagosan az 5-ös skálán – tudtuk meg Fazekas Melindától, az SZTE Karrier Iroda munkatársától.

Karrier_Iroda

A tanácsadásra jelentkezők két, folyamatosan elérhető témából választhatnak, a pályatervezés, illetve a karrier tanácsadás témájából. A kérdőív szerint a pályatervezési tanácsadáson résztvevőknek szélesedett a látókörük, szerteágazó érdeklődési körükben sikerült fókuszt találniuk. A tanácsadás irányt mutatott és megerősítést adott nekik a döntéshozatalban a jövőjükkel kapcsolatban, új lehetőségeket vettek észre maguk előtt, elmúlt a bizonytalanságuk, magabiztosságot és nyugalmat nyertek. Többen kiemelték, hogy a tanácsadó, mint külső szemlélő segítségével maguk is más oldalról tudták nézni helyzetüket. A kitöltők egybehangzó véleménye alapján a karrier tanácsadás pedig segít a hallgatóknak tájékozódni a munka világában, így önbizalommal indulnak neki az álláskeresésnek egy jó önéletrajz, motivációs levél, megismert interjúhelyzet és sok hasznos tanács birtokában. Egy hallgató például kiemelte, hogy:

„Tapasztalatlan (első) álláskeresőként vettem igénybe a tanácsadást. A beszélgetések során olyan egyértelműnek gondolt témák, gyakorlati tanácsok kerültek elő, amelyekre az embernek szüksége lehet, de egyébként nem is gondolja, hogy egy pozíció kiválasztásakor mennyit jelentenek. A legfőbb erénye a tanácsadásnak az, hogy az emberrel végiggondoltatja az erősségeit, gyengeségeit, képességeit, számba véteti a tapasztalatait és az új munkahellyel szemben támasztott igényeit ezek kontextusába helyezi, illetve realizálja azokat. Ennek az az eredménye, hogy a delikvens nem látja olyan sötétnek és reménytelennek a jövőt.”

- Ötféle kiscsoportos tréninget kínálunk a hallgatók számára. Tréningenként 12 főnek tudunk helyet biztosítani, de az érdeklődés magas, minden félévben 4-6-szoros a túljelentkezés – hangsúlyozta Fazekas Melinda. - A kutatásban 391 fő vett részt, akik nagyon pozitívan értékelték e szolgáltatásunkat. A tréningek szakmai tartalmát 9,5-re, a gyakorlati alkalmazhatóságát 9,4-re, míg a trénerek felkészültségét 9,8-ra pontozták átlagosan a 10-es skálán. Az összes tréning kapcsán kiemelték a kitöltők a foglalkozások gyakorlatiasságát, élvezték az interaktív feladatokat, a csoportokban jó hangulat és közvetlen viszony alakult ki. Az Időgazdálkodási tréningen résztvevőknek az tetszett a legjobban, hogy a csoport tagjaival közösen, egymást segítve beszélhetik meg az időgazdálkodásukat érintő nehézségeket, a problémákat. A Pályatervezési és álláskeresés tréningen résztvevők a kutatásban kiemelték, hogy a jó hangulatú csoportos foglalkozáson megtanulják, hogyan tudnak kiemelkedni a munkaerőpiacon, valamint olyan önéletrajzuk és motivációs levelük született, mellyel bátran indulnak neki az álláskeresésnek – magyarázta a szakember. A Pályázatírás és projektmenedzsment tréningeket azért szeretik a hallgatók, mert a gyakorlatias feladatoknak köszönhetően közösen gondolkodva sajátíthatják el a szükséges tudást, miközben a saját ötleteik tervezésére és közös megvitatására is kapnak lehetőséget. A Személyes PR tréningen részt vettek pedig azért hálásak a tréningnek, mert segíti őket önmaguk megismerésében, felismerik a hibáikat és erősségeiket. A Stíluskommunikációs tréningen résztvevők közül azt emelték ki a legtöbben, hogy személyre szabott visszajelzéseket kaptak az öltözködésüket és viselkedésüket illetően, melyen keresztül az önismeretük is fejlődött. Az egyik tréningen résztvevő hallgatónak az tetszett a legjobban, hogy:

„Nagyon sok fontos információval gazdagodhattam. A tréning gondolkodásra ösztökélt, még mindig néhány mondatnak a hatása alatt állok és elmélkedek rajtuk! Úgy vélem, hogy számos dolgot tehettem magamévá, ami a lelki fejlődésemet előre viszi! Nagyon sokat jelentett számomra ez a tréning!”

Az SZTE Karrier Iroda új fejlesztésű (2019/2020-as tanév II. félévétől) online kurzusai között négy témából választhatnak a hallgatók. Az elégedettség mérés szerint a hallgatók leginkább azt szeretik a kurzusokban, hogy a gyakorlatban hasznosítható, egyszerűen elsajátítható tudást szerezhetnek, ráadásul nagyon pozitívan véleményezték azt, hogy saját időbeosztásuk szerint hallgathatják meg az előre felvett előadásokat és tölthetik ki a vizsgateszteket, így össze tudják egyeztetni a teljesítést más elfoglaltságaikkal. Ezt bizonyítja az is, hogy minden félévben túljelentkezés jellemző, valamint 95% feletti a kurzusokat teljesítők aránya.

A Karrierfejlesztés kurzust a kezdetek óta 1 863 fő teljesítette. A résztvevők az álláskeresésre való felkészüléshez kapnak praktikákat 10 előadó tolmácsolásában 10 modulon keresztül, melyek mindegyikét legalább 4,5 pontra értékelték az 5 fokozatú skálán a gyakorlati hasznosíthatóság szempontjából. A kurzusnak köszönhetőn elmúlt a bizonytalanságuk az álláskeresés kapcsán, önbizalmat és motivációt szereztek a jövőbeli álláskereséshez, megerősítést nyertek, hogy jó úton haladnak a pályájukon vagy rádöbbentek arra, hogy miben kell változtatniuk magukon.

Az Útmutató a sikeres vezetővé váláshoz című kurzust félévente 100 fő veheti fel. A kurzus nagyon hasznos a hallgatók számára, hiszen a kérdőívet kitöltők átlagosan 4,9 pontra értékelték 5-ös skálán a modulok gyakorlati alkalmazhatóságát. A hallgatóknak az tetszik leginkább, hogy gondosan kivitelezett, érthető anyagokból szerezhetik meg azt a tudást, melyet nem csak a sikeres vezetővé válásban tudnak alkalmazni, de a mindennapi életükbe is tudatosan beépíthetnek. Mindemellett motiváltabbá és bátrabbá válhatnak a jövőben vezető pozíció betöltésére.

A Pénzügyi kultúra, privát pénzügyeid hatékony menedzselése című kurzuson 100 fő vehet részt. A kutatásban résztvevők átlagosan 4,6 pontra értékelték a modulok szakmai tartalmát és gyakorlati hasznosíthatóságát az 5 fokozatú skálán. A hallgatók azért szeretik ezt a kurzust, mert segít nekik abban, hogy magabiztosan induljanak el az anyagi függetlenedés és a felnőtt világba való belépés útján.

Az 5 lépés a sikeres életpálya tervezéshez című kurzus teljesíthető egyéni és kollaboratív formában, mindkettőn 50-50 fő vehet részt. A kérdőívet összesen 86-an töltötték ki, az egyéni forma esetében átlagosan 4,7, a kollaboratív esetében 4,9 pontra értékelték a kurzusról alkotott összbenyomást. A hallgatók a kurzusnak köszönhetően jobban megismerhetik magukat és átgondolhatják céljaikat, illetve útmutatást kapnak terveik megvalósításához. Az egyik kurzuson részt vett hallgató úgy fogalmazott, hogy:

„Egy reális képet adott saját magamról, és óriási segítséget ahhoz, hogy lássam, miken kell és tudok változtatni ahhoz, hogy elérjem a céljaimat. Ezeket a módszereket pedig bármikor fel tudom használni majd a jövőben és valószínűleg fel is fogom. Köszönöm!”

- Az elégedettségmérés eredményei alapján a szolgáltatásainkkal sikerül elérni a célunkat, örülünk, hogy a hallgatók szerint olyan gyakorlatias, hasznos tudást szereznek, melyek segítenek nekik a jövőjükben mind az önismeret, a pályaválasztás, az álláskeresés és a karrierjük tervezése terén. A visszajelzések és a jelentkezések száma megerősítést adnak számunkra, hogy a hallgatóink hasznosnak vélik a szolgáltatásainkat, ugyanakkor javaslataik megfogalmazásával segítenek nekünk, hogy még inkább az igényeikhez igazítsuk azokat – fogalmazott Fazekas Melinda.

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Sipos Mark KristofSipos Márk Kristóf – ÁJTK, politológia

Mivel szegedi vagyok, nem volt kérdés, hogy ragaszkodom a városomhoz és a helyi egyetemhez. Azért a politológiát választottam, mert nagyon érdekel a politika. Emellett nem titkolt célom, hogy majd színésznek tanuljak, de ez előtt szeretném, hogy legyen egy biztos diploma a kezemben. A szakon nagyon kedvesek a tanárok, jó a kapcsolat velük, igazán családias a hangulat. A közösségi élet is élénk, igazán jó kedvezmények vannak külön az egyetemistáknak, így például ingyen lehet buliba menni, vagy olcsóbban lehet egy kávét inni.






Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.