Kariko_Katalin_az_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_Rajztabla_1

Karikó Katalin elnyerte a brüsszeli ULB díszdoktori címét is

Innovatív kutatóként, az mRNS-alapú vakcinák kulcsfigurájaként kapta meg Karikó Katalin biokémikus, az SZTE alumnája az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvényét. Az mRNS molekulával foglalkozó tudósnak ez a negyedik díszdoktori címe.

„A fehérjeterápiákhoz in vitro átírt hírvivő RNS fejlesztését” célzó kutatásai és felfedezései „jelentős fejleményekhez vezettek az új típusú vakcinák létrehozásakor” – indokolta az Université Libre Bruxelles (ULB), hogy miért méltó Karikó Katalin, a magyar biokémikus az intézmény díszdoktori címére. Az ULB Doctor Honoris Causa-jelvényét átadó ceremóniát 2022. március 24-én késő délután tartották.

Kariko_katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_1j

Példaértékű pálya

„Az elmúlt két év rávilágított a tudomány alapvető szerepére”. A SARS-CoV-2 okozta világjárvány leküzdéséhez, a társadalom előtt álló kihívások megoldásához szükséges a merész és kreatív alapkutatás, az eredmények innovatív alkalmazása is. Ezeket az ULB számára is fontos értékeket jeleníti meg Karikó Katalin munkássága – olvasható a ceremóniát beharangozó hír a brüsszeli egyetem honlapján. A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem „adjunct professora”, a BioNTech cég „senior alelnöke” tudományos eredményei értékét és hatását bizonyítják a Covid-19-betegség legyőzésére kifejlesztett oltóanyagok.

Kariko_Katalin_Universite_Libre_Bruxelles_rektora_j

Karikó Katalin pályája azt is szemlélteti, hogy a jövőkép, az eredeti kutatói utak feltárása, a kitartás fontos kellékei a kutatói sikernek.

Kariko_katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_3j

A hírvivő RNS-en alapuló innovatív kutatási eredményt és Karikó Katalinnak a Covid-19-járvány megfékezésére alkalmazott védőoltások kifejlesztésében játszott kulcsszerepét ismeri el az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvény. A kitüntetést az intézmény két vezetője – Annemie Schaus és Pierre Gurdjian – adta át a magyar biokémikusnak.



A kutató bátorsága

„A válság, amelyet átélünk, sokrétű és olyan választ igényel, amely szintén sokétű.és amelyben a tudománynak is szerepe van” – fogalmazott köszöntőjében Marius Gilbert. Az ULB kutatásért és fejlesztésért felelős rektorhelyettese szerint helyre kell állítani a tudomány iránti bizalmat. „Ám ez a bizalom nem vak hit, hanem kritikus és éber, ugyanakkor feltétlen bizalom. Bizalom és konszenzus nélkül ugyanis nem lehetséges demokráciát építeni és tudományt művelni.”

Kariko_Katalin_es_Universite_Libre_Bruxelles_vezetoi_j

Karikó Katalin életútja „egy olyan kutató bátorsága, aki a demokrácia felé törekedett azzal, hogy mert száműzetésbe vonulni, és kockázatot vállalni, bár az sokszor fájdalommal és az elhagyatottság érzésével járt együtt” – idézte az ULB honlaphíre a brüsszeli egyetem rektorhelyettesének szavait.

Kariko_katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_4j

A nők számára a tudományos pálya nehézségekkel jár, még az olvasztótégelynek számító Amerikai Egyesült Államokban is – emlékeztetett Marius Gilbert, utalva Karikó Katalin, a hazájától és kultúrájától távolra szakadt tudós életútjára.

Kariko_Katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_bj

Karikó Katalin nagyban hozzájárult az elmúlt két évben elszenvedett járvány egészségügyi, társadalmi és gazdasági következményei csökkentéséhez. Mindezek miatt nagyon büszkék vagyunk arra, hogy díszdoktori címet adományozhatunk” a magyar biokémikusnak – zárta köszöntőjét az ULB rektorhelyettese.

 

Erasmus nyomában

Az ULB ceremónia egyetemi résztvevőinek talárját és süvegét Hans Holbein festőművésznek Rotterdami Erasmus-portréja ihlette. A rektor és a díszdoktor viseletét díszíti az a szőrmés vállpánt, amelynek a pecsétjéhez tartozó zöld és piros zsinór is jelkép: az ULB és Brüsszel közötti szoros és bizalmi kapcsolat szimbóluma.

Kariko_Katalin_es_Universite_Libre_Bruxelles_vezetoi_2_j

Az Université Libre Bruxelles és a Szegedi Tudományegyetem kooperációját folyamatosan erősítik az Erasmus-ösztöndíjat elnyert hallgatók és oktatók. A kutatói együttműködés eredményességének egyik kifejeződése, hogy az antropológia területéről Charles Susenne egyetemi tanárt (ULB Laboratory of Human Genetics) 1994-ben az SZTE díszdoktorává választották.

Kariko_katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_2j

A brüsszeli egyetem díszdoktori címét korábban elnyerte – többek között – (1991-ben) magyar köztársasági elnökként Göncz Árpád, az SZTE angol fordító-tolmács szak alapításában is közreműködő egykori oktató, továbbá a 2012-ben fiziológiai és orvosi Nobel-díjjal jutalmazott Sir John B. Gurdon brit molekuláris biológus (2009-ben), valamint (2020-ban) Szvetlana Alekszijevics, fehérorosz oknyomozó újságíró, történész és Nobel-díjas író is.

Kariko_Katalin_Universite_Libre_Bruxelles_diszdoktora_5j

Az ULB hagyománya, hogy a DHC odaítélésével elismeri azon személyiségeket, akiknek a gondolatai, eredményei vagy tettei a tudomány, a művészet vagy a politikai területén nyomot hagytak.

Kariko_Katalin_Brusszelben_20220324_j

Karikó Katalin díszdoktorként immár a negyedik egyetemi közösség tagja. Emlékezetes, hogy a világhírű tudóst elsőként alma matere, a Szegedi Tudományegyetem avatta díszdoktorrá, majd az amerikai Duke Egyetem, az olaszországi Humanitas Egyetem, legutóbb az Université Libre Bruxelles Doctor Honoris Causa-jelvényt nyerte el.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: K. K.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.



esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.






Gergely_GabriellaGergely Gabriella – BTK, kommunikáció- és médiatudomány

Számomra nagyon fontos volt az oktatás színvonala, így nem is volt kérdés, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom, mivel mindig helyet kap Magyarország legjobb oktatási intézményei között. Szeged, és az egyetem is számos kulturális programmal várja a diákokat, ami elengedhetetlen az itt tanulók számára. A kommunikáció- és médiatudomány szak is vonzó és kiemelkedő lehetőségeket nyújt az állami ösztöndíjas, illetve az önköltséges hallgatóknak. Ilyen például a BEFUTÓ, vagyis a fizetett gyakornoki program, illetve a Tandíjfelező, melyet már a középiskolában végzős tanulók is megpályázhatnak. Az sem utolsó a sorban, hogy Szeged pont megfelelő méretű város, minden lehetőség megtalálható, amire szükségünk van, és elég otthonos.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *