Kun_Agi_3

„A talajtan szeretetét és a tájszemléletet az SZTE-n kaptam! „– egy sikeres geográfus története

Dr. Kun Ágnes 2012-ben végzett az SZTE Geográfus MSc szakán Táj- és környezetföldrajz szakirányon. 2014 óta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Környezettudományi Intézet Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpontjában dolgozik Szarvason, tudományos munkatársként. Kutatói tevékenysége mellett 2021 óta oktatási feladatokat is ellát. 2015-től PhD tanulmányokat folytatott az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetében, amelynek során a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözéses hasznosítását kutatta különböző növénykultúrákban, illetve energiaültetvényben. Doktori fokozatszerzése (2018) után pedig témafelelőse lett ennek a jelenleg is tartó szarvasi projektnek.

2021 májusában találkozott az Academy for Woman Entrepreneurs (AWE) pályázati felhívásával, amelyben az Amerikai Nagykövetség hirdetett egy programot fiatal nők számára. A globális (52 országban jelenlévő) program célja támogatni a nőket abban, hogyan teremtsék meg és használják ki gazdasági lehetőségeiket, így biztosítva egy erős, biztonságos és virágzó társadalmi növekedést. Magyarországon a Fenntartható Vállalkozásokért Alapítvány koordinálta a pályázatot, amelyben maximum 30 magyarországi vállalkozónőnek biztosítottak oktatási programot, amellyel felkészültek üzleti ötleteik sikeres kivitelezésére. Pályamunkájával a 127 jelentkező közül Ági is bekerült a 30 kiválasztott nő közé és ezzel megkezdhette hosszú hónapok kitartó munkáját, amelynek végén egyike lett a 25 ezer dollár összdíjazású mentorprogram döntőseinek és végül győzteseinek.

1

Ági vállalkozásának ötlete abból a felismerésből adódott, hogy a tudományos világ és a gyakorlat között szükséges lenne hidat építeni. Vállalkozása a hazai gazdálkodók termelési hatékonyságát célozza meg elősegíteni, elsősorban tudományos eredmények adaptációjával.

„Az a típusú szaktanácsadó szeretnék lenni, aki a gazdálkodók meglévő valós problémáiban nyújt egyedi támogatást azokkal az eszközökkel, amit a tanulmányaim során elsajátítottam. Számos felmérés tanulmányozta azt, hogy a magyar mezőgazdaságban még rengeteg potenciál van, ennek kiaknázási lehetősége a gazdálkodók kezében van. Bízom abban, hogy felismerik az innováció, a tudomány és a digitalizáció létjogosultságát a fejlődésben.” – mondja Ági

2

Három célt szeretne integráltan megvalósítani vállalkozásában, melynek neve FöldMűhely K+F Szolgáltatás:

  1. Elérhetővé tenni a gazdák számára a tudományos eredmények integrációját a tevékenységükbe

  2. Kutatási módszertanokat alkalmazni a gazdák számára szükséges adatnyeréshez és adatfeldolgozáshoz

  3. Egyedi igényekre épülő, agrártámogatási pályázatoktól és kereskedelmi céloktól független szaktanácsadói tevékenységet ellátni

Az, hogy geográfusként akar a mezőgazdaságban tevékenykedni hatalmas előnyt jelent számára, mert az egész problémakört holisztikusan, több szempontból meg tudja közelíteni. Nem csak a talajt látja önmagában, hanem látja például az adott terület geomorfológiáját, látja a mezőgazdasági táblát a tájban és együtt tudja kezelni a rendszer dinamikáját.

3

„Már nem is tudok úgy gondolkodni, hogy ne együtt lássam az egészet.– emelte ki Ági.

Nagyon hálás a szegedi képzésért, mert Szarvason nagyon sok munkában tudott hatékonyan részt venni, segíteni, bekapcsolódni különböző projektekbe azzal a komplex és integrált rálátással, amit az SZTE-n kapott! A szegedi talajos iskola pedig olyan erős képzést és biztos tudást adott neki, ami mai napig elkíséri. Ági kiemelte, hogy magas színvonalú, nagyon jó hangulatban, felkészült és segítőkész tanárokkal zajlik a képzés.

„Végig úgy éreztem magam, mintha egy összetartó családban lennék! Diákként a tanároktól azt láttam, hogy elhivatottak, pontosak, van elvárásuk, és tanítani akarnak.” – mondta.

Az AWE pályázati nyereménye sikerének egyik kulcsa is ez volt, hogy komplexen, együtt, átfogóan látja a problémákat. Ugyanakkor Ági kiemelte Dr. Schillinger Attila támogatásának jelentőségét is, aki mentorként végigkísérte az „AWE utazáson” - ahogy az amerikaik emlegették a programot -, minden lépés során mellette volt és igyekezett az üzleti élethez szükséges lehető legtöbb információt a fiatal vállalkozónő számára. Nem volt nehéz számukra együtt dolgozni, hiszen Attila ESG szakértőként elkötelezett híve a környezeti, társadalmi fenntarthatóságnak egyaránt.

A program zárásaként nagy elismerés volt Áginak, hogy a bíráló bizottság azért díjazta üzleti tervét, mert a vállalkozás küldetését és alapötletét fontosnak tartják a magyar gazdaság és mezőgazdaság fejlődéséhez, ahogy megfogalmazták: a tudomány és a technológia integrációja a mezőgazdaság jövője, ezért példaértékű a kezdeményezése, kiváltképp nőként egy férfias ágazatban.

SZTEinfo - Nyári Diána, Földrajzi és Földtudományi Intézet

Fotók forrása: Dr. Kun Ágnes


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kovacs-benceKovács Bence – TTIK: fizika

Az SZTE-t azért választottam, mert egy „nyugisabb” egyetemi várost kerestem. Az SZTE minden szempontból kiválóan szolgálja a hallgatók igényeit, legyen szó külföldi lehetőségekről, szabadidős vagy kulturális programokról. Nem bántam meg, hogy az SZTE-re jöttem, az egyetemi éveimet jobb helyen nem is tudnám elképzelni.




Csoke_Mark_felveteliCsőke Márk- BTK, történelem

Harmadévesként már tapasztalatból mondhatom, hogy igaz a hír az egyetem színvonalas oktatásáról. Örülök, hogy ezt személyesen is megtapasztalhatom a történelem szakon. Az egyetemválasztás során fontos szempont volt az is, hogy a Szegedi Tudományegyetem közel van a szülőfalumhoz, és az, hogy sok ismerősöm is ide jelentkezett. Nagyon szeretek itt tanulni, mert Szeged nagyon szép és élhető város.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.