SZTE televízió

sandor_klara

Pletykálásra születtünk? - Mit mond a mai nyelvhasználat a nyelv kialakulásáról?

A 19. század végén, éppen amikor Darwin evolúcióelmélete egyre ismertebbé vált, furcsa döntést hozott a Francia Akadémia: kijelentették, hogy a nyelv kialakulása nem vizsgálható tudományos eszközökkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés



Ez a szemlélet határozta meg a 20. század nyelvtudományát, s amikor végül az 1990-es években újrakezdődött a nyelv kialakulásával kapcsolatos kérdések kutatása – azaz az evolúciós nyelvészet –, nem a nyelvtudományon belülről, hanem a kognitív tudományok felől indult.

Ez azért különös, mert a nyelvészetben az 1960-as évektől kezdve már jelen volt egy olyan irányzat, amely kifejezetten evolúciós nyelvészetnek nevezte magát – igaz, nem a nyelv kialakulásával foglalkozott, hanem elsősorban azt vizsgálta, miként változik a nyelv.

 

A kognitív tudomány felől induló kutatásban éles törésvonal választja el egymástól a különféle nézeteket aszerint, hogy mit tartanak az emberi nyelv kialakulását eredményező legfőbb húzóerőnek: az információk átadását vagy a társas kapcsolatok fenntartását.

 

Segíthet-e megválaszolni az egyik evolúciós nyelvészet fő kérdését a másik evolúciós nyelvészet? Az előadásban erről lesz szó: hogy a mai nyelvhasználatról, a nyelv identitásjelző szerepeiről, legfőbb funkcióiról, legfontosabb tulajdonságairól és a ma zajló nyelvi változásokról összegyűjtött tudásunk hogyan használható föl az emberi nyelv kialakulásának kutatásában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2024. február 09.

A TeWaTi lézeres kutatócsoport laborja az SZTE Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Idén már jelentkezni lehet a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének újonnan induló fizikus-mérnöki alapszakjára. Az új alapszak a magyar felsőoktatási palettán úttörő módon mérnöki szemléletű fizikusokat képez majd, folytatásaként pedig már engedélyezés előtt áll a fotonikai mérnöki mesterszak terve is. A fizikus-mérnöki alapszak céljairól, felépítéséről az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén beszélgettünk Dr. Bozóki Zoltán tanszékvezető egyetemi tanárral, Dr. Kovács Attila adjunktussal, a Fizikai Intézet oktatásért felelős intézetvezető-helyettesével és a képzés mérnöki tartalmának tervezésében részt vevő Podolcsákné Dr. Ailer Piroska tudományos főmunkatárssal, gépészmérnökkel, repülőmérnökkel, az SZTE IKIKK Fotonika, Lézerfizika és Feltörekvő Technológiák Kompetenciaközpont szakmai vezetőjével.