SZTE magazin

Kutus Bence vegyészhallgató az Év Tehetsége

Az SZTE Tehetségpont Kiválósági listája külön rangsorban értékeli a Tisza-parti universitas hallgatóit, a szervezet a legtöbb pontot elért diákot külön címmel jutalmazza. Az „Év Tehetsége” díjat 2014-ben Kutus Bence vegyészhallgató, az SZTE TTIK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék Anyag- és Oldatszerkezeti Kutatócsoport tagja nyerte el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

kutus benceA kémia szeretete

 

„A kémia iránti kezdeti inspirációt az általános iskolai tankönyv színes fotói jelentették; megértettem, hogy a kémia olyan tudomány, ahol a világunkat egy üvegedényben tudjuk vizsgálni. A kémia azonban – akárcsak a többi természettudomány – nem csak kísérletekből áll, a mélyebb megértés komoly matematikai felkészültséget és logikus gondolkodást igényel. Így – mondhatni, az események természetes következményeként – a Szegedi Tudományegyetem vegyész szakára jelentkeztem” – meséli Kutus Bence, aki a középiskolai Irinyi János Kémiaverseny országos döntőseként 2006-ban és 2007-ben is járt Szegeden. A kalocsai születésű vegyészhallgató az SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék Anyag- és Oldatszerkezeti Kutatócsoportja, valamint Sipos Pál és Peintler Gábor témavezetők segítségével a kalciumionok és a különböző szénhidrátszármazékok közti komplexképződést vizsgálja erősen lúgos közegben.

A komplexek egyfajta vegyületek, melyek fémionból és komplexképző ligandumból állnak. A szénhidrátszármazékok között ipari szempontból egyik legfontosabb a nátrium-glükonát, melyet a cementhez adagolnak, ugyanis javítja annak kötési sajátságait. Az atomhulladék egyik alternatív tárolási formája a földalatti betontárolókban történő elhelyezés; a glükonát a cement révén van jelen. A kialakuló lúgos közegben ez a komplexképző oldatba juttathatja a különböző radioaktív fémionokat, amelyek a környező talajba kerülhetnek. Az egyes folyamatokat befolyásolja, hogy a szintén jelenlévő kalciumionok között milyen összetételű és mennyire stabil komplexek képződnek, ezért is foglalkozik a kutatócsoport ezzel a területtel – magyarázta kutatási témáját az SZTE Tehetségpont „Év Tehetsége” díj nyertese.

 

Megannyi elismerés és ösztöndíj

 

A másodéves mesterszakos vegyészhallgató az SZTE Tehetségponttal először 2012-ben került kapcsolatba a Talent Ösztöndíj kapcsán, majd 2012-ben és 2013-ban az SZTE Tehetségpont Kiválósági Lista bronz, 2014-ben arany fokozatú tagja lett. Kétszer részesült a Sófi József Alapítvány Kiemelt Kuratóriumi Dicséretében, mindemellett köztársasági és városi ösztöndíjat is elnyert. 2012-ben a Természettudományi és Informatikai Kar által rendezett Tudományos Diákköri Konferencián első, míg a következő évi OTDK Kémia és Vegyipari Szekciójában második helyezést ért el. 2013-ban Eötvös Loránd hallgatói ösztöndíjban, a Tehetségpont Alapítvány által létrehozott FERROÉP – Pro Talentis vállalati ösztöndíjban, 2014-ben pedig Sófi József-ösztöndíjban és Discipuli Pro Universitate díjban részesült.

 

Az irodalom rajongója

 

A számos elismerést magáénak tudó tehetséges hallgatóról azt is megtudtuk, hogy a sok tanulás és kutatómunka mellett szabadidejében az irodalom rajongójaként olvasni szokott. Kedvencei közé tartozik William Golding, Ernest Hemingway, Hermann Hesse és Kosztolányi Dezső is. Azt vallja, hogy az igazán jó filmek ugyanolyan művészi értékkel bírnak, mint egy nagyra becsült irodalmi mű, festmény vagy zenedarab, ezért gyakran merül el a filmek világában is. A barátokkal való beszélgetések is a szabadidő fontos részét képzik – mondta Bence, aki a jelenlegi és jövőbeni SZTE-s hallgatóknak nem csak az ösztöndíjak miatt ajánlja a SZTE Tehetségpontot. A különböző kedvezmények miatt is érdemes csatlakozni a Tehetségponthoz és figyelemmel követni a honlapját, hírleveleit.

 

Az SZTE Tehetségpontról

A 2008-ban megalakult SZTE Tehetségpont célja a Szegedi Tudományegyetemen működő tehetséggondozó programok összefogása, a tehetséges hallgatók felkutatása és támogatása. A szervezet először 2012-ben hirdette meg a Kiválósági listát, mely külön rangsorban értékeli az alap-, mester-, illetve osztatlan képzés hallgatóit, a sportolókat és művészeket, valamint a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz-, ezüst- és arany fokozatú tagság érhető el. Az egyes szintekhez az ösztöndíjakon felül megfelelő kedvezmények is társulnak, az ingyenes vagy kedvezményes színház-, sport- vagy például az arany fokozatúaknak járó JATE Klub-bérletektől a Tehetségpont-könyvtáron át az olyan szolgáltatásokig, mint a mentorálás vagy a banki tanácsadás. A Tehetségpont szeretné, ha a távolabbi jövőben a végzősök a Kiválósági listán elfoglalt helyük alapján előnyt élveznének a munkaerőpiacon.

 

Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01