SZTE magazin

Vajon okosabb vagy, mint az emberek 98%-a?

Nemzetközileg elfogadott IQ-teszt-mérés a Mensa szervezet jóvoltából

 

A GTK Feketesas utcai épületében rendhagyó IQ-teszt-mérésen vehettünk részt május végén a Mensa egyesület jóvoltából. A nemzetközileg elismert csoport hiteles eredményt adott a jelenlévőknek, azok pedig, akik különösen jól teljesítettek, akár taggá is válhatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A legszínesebb szürkeállomány

A Mensa egyesületet 1946-ban alapította Roland Berril ausztrál ügyvéd és Lancelot Ware angol tudós azzal a célkitűzéssel, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket. A belépéshez szükséges egyedüli kritérium a Mensa által elfogadott IQ-teszten való kiváló megfelelés. A nonprofi t csoport nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, fi lozófi a, politika vagy vallás mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira. Egyedüli értéknek a tudást tartja, amelyet igyekszik minden eszközzel támogatni. Ezért is hívják magukat a „legszínesebb szürkeállománynak”. A nemzetközi Mensa több mint 100 ezer taggal bír, közülük 1030-an élnek Magyarországon.

 

Ép testben ép lélek

Az elnevezés igen kalandos múltra vezethető vissza. Az alapító tagok eredetileg szerették volna a latin „mens”, azaz elme, értelem kifejezést használni, ám az angol nyelvterületen ez azonos volt egy férfi magazin címével. Emiatt inkább a mensa, azaz asztal mellett döntöttek, hiszen a tagok mind egy képzeletbeli asztalnál folytatnak eszmecserét. Továbbá ezzel a névvel is utaltak a latin közmondásra: Mens sana in corpore sano (ép testben ép lélek). Hasonló szellemiség jellemzi a Mensa-tagok tevékenységét is, akik igen széles érdeklődési körrel bírnak. Emiatt rendszeresen szerveznek egymásnak szabadidős és tudományos programokat. A közös túráktól kezdve a csokoládékóstolókon át a neves tudósokkal való vitáig bármi lehetséges. Az ilyen események azonban nemcsak a szórakozásra adnak alkalmat, de a baráti és üzleti kapcsolatok építésére is. Mivel a tagok kivétel nélkül szakértői valamilyen területnek, vagy legalább behatóbb ismeretekkel rendelkeznek azon a téren, így akármilyen problémával fordulhatnak egymáshoz, biztosan akad valaki, aki képes segítséget nyújtani. Emellett egymás tudományos projektjeit is támogatják, sőt lehetőség adódik más nemzetek Mensa-tagjainak meglátogatására is.

 

Az IQ nehezen meghatározható,de könnyen mérhető

A szervezők nem titkolt célja volt, hogy az IQ-tesztjükön jól szereplőkkel újraélesszék Szeged városának Mensacsoportját. Az eseményen ezért jelen volt a Mensa HungarIQa elnöke, Nagy Lantos Balázs, valamint Balanyi Bibiána, a nemzetközi Mensa fejlesztési igazgatója. Bemelegítésképpen meséltek néhány logi-sztorit, vagyis logikai barchobát. Ezután beszéltek az egyesületről, valamint magáról az IQ-ról, ha már egyszer az alapján döntenek a tagságról. Mint kiderült, a szakértők többféle intelligenciakvócienst különböztetnek meg, ezek közül ők a problémamegoldó képességet, a nem ismert helyzetekre való reagálást mérő „fluid” IQ-t mérik. Manapság rengeteg teszt található újságok hasábjain vagy a világhálón, melyek pontos mérést ígérnek, ám ez nincs így. A valóságban egy komolyan vehető, elismert oklevelet is adó IQ-teszt kidolgozása rengeteg pénzbe és energiába kerül, emiatt a különböző szervezetek (így a Mensa is) lakat alatt őrzik a feladatokat.

Maga a feladatsor 36 kérdésből áll, a válaszadásra a jelentkezőknek 40 perc állt rendelkezésre. Majd a végeredmény alapján pontozzák a teljesítményüket, ami alapján elhelyezhetik magukat a többi ember között. 100 pontos IQ-val az illető intelligensebb, mint az emberiség 50 százaléka. 115 pont körül már maga mögé utasítja az emberiség 84 százalékát, míg 130 pontnál méltónak bizonyul rá, hogy belépjen a Mensába, ahová csupán a felső 2 százalék tartozik.

 

Ôszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AlmaMater_Magazin_2019_telAlma_mater
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01