SZTE magazin

Kettő van belőlük

Pályán Szeged és az SZTE kézilabdás ikrei

 

A Szegedi Tudományegyetem elsőéves sportkommunikátor szakos hallgatói, a húszéves Vikor Ferenc és Vikor Tamás számos címet bezsebeltek már a helyi utánpótláscsapatokkal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ikertestvéreknek a génjeiben van a mozgás, édesapjuk futballista, édesanyjuk gyalogló volt. Kezdetben a fi úk is fociztak, de testnevelőtanáruk, Mandl Gábor tanácsára végül a kézilabdaedzéseket kezdték el intenzívebben látogatni. A fi atalok kiváló döntést hoztak, hiszen a Vörösmarty Mihály Általános Iskolával diákolimpiát nyertek, a serdülőválogatottal pedig az előkelő negyedik helyet szerezték meg a dániai világbajnokságon.

 

Családi hagyomány

„A sportolás nálunk egyfajta családi hagyománynak számít. Szüleinknek annyi volt a megkötésük, hogy sportoljunk, mozogjunk valamit, azon belül ránk bízták a döntést. A labdarúgás helyett végül azért választottuk a kézilabdát, mert ebben sikeresebbnek éreztük magunkat; és Mandl Gábor tanár úr is erre biztatott inkább minket” – beszélt a kezdetekről Vikor Tamás. „Emlékszem az első tornánkra. Orosházán szerepeltünk az általános iskolával. Meg is nyertük a versenyt. Ez kétségkívül sokat jelentett motivációs szempontból a továbbiakra nézve”– tette hozzá ikertestvére.

 

Célkeresztben az NB I

A kapus poszton játszó Vikor Ferenc húszéves kora ellenére már a Pick Szeged felnőttkeretével is több ízben edzhetett, legutóbb másfél hónapig készült az első csapattal. Példaképei olyan kapusok, akiknek testfelépítése hasonlít az övéhez, így a legtöbbet Dejan Peric és Szente Gábor bravúrjaiból tanul. Lépésről lépésre akar fejlődni, jövőre az NB I/B-ben szeretne védeni, majd az első osztályban, és céljai között szerepel a felnőttválogatottba való bekerülés is. A beállós poszton szerepeltetett Vikor Tamás is belekóstolhatott már a Pick felnőttcsapatának edzéseibe. A jelenleg kölcsönben Makón kézilabdázó játékos példaképének is egy mostani Pick Szeged-beállóst tart Antonio Pribanic személyében. Célja, hogy a későbbiekben az NB I-ben is játszhasson, de ha stabil másodosztályú játékos válik belőle, akkor sem lesz elkeseredett. Az egykori nevelőedzőjének, Mandl Gábornak a véleményére

a mai napig sokat ad.

Vajon hogyan alakult az ki, hogy melyik fi atal melyik poszton játszik? „Az adottságok alapján” – vágta rá azonnal Tamás. „Én azért lettem kapus, mert a fociban is az voltam. Ebben a szerepkörben keveset kell futni” – árulta el különleges motivációját Ferenc, akitől azt is megtudtuk, a Pickben a heti öt tréning mellett további két kapusedzésen is részt kell vennie.

 

Amiben különböznek

Az egymásra megtévesztésig hasonlító testvérek a poszton kívül sok más dologban is különböznek. Tamás a nyugodtabb játékosok közé tartozik, Ferenc ugyanakkor minden meccsen ezer fokon pörög. A motivációt is másból merítik, Tamás a győzelmekből szerez erőt, a vereséget kimondottan lehangolják, Ferenc viszont egy-egy kudarc után többszörösen motiváltan veti bele magát a következő mérkőzésbe. Szegeden mindig is hemzsegtek a tehetségek a kézilabdapályákon, ez napjainkban sincsen másként. Külön öröm, hogy a szegedi születésű játékosokat sikerül itt tartani, az pedig hab a tortán, hogy az SZTE-n végzik az érettségi után a tanulmányaikat. A Vikor testvérek kiváló példaként szolgálnak erre a következő évfolyamoknak.

 

Szládek Tamás, Pataki Nóra, Földi Ákos

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01