SZTE magazin

Az angklung és más indonéz különlegességek - Indonéz nyelvtanár az SZTE-n

2014 szeptemberében érkezett Rosita Rahma nyelvtanár a Szegedi Tudományegyetemre, azzal a céllal, hogy megismertesse az indonéz nyelvet és kultúrát az universitas hallgatóival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

indonéz lektorEgyüttműködés nyolc indonéz egyetemmel

 

A Campus Hungary program lehetővé teszi, hogy a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi felsőoktatási fórumokon, kiállításokon mutatkozzanak be a világ minden részén, ami nagyban hozzájárul a magyar felsőoktatás elismertségének növeléséhez, és segíti a külföldi hallgatók toborzását az intézményekbe. Ennek eredményeképpen bővítette nemzetközi kapcsolatrendszerét a Szegedi Tudományegyetem, amikor szerződést kötött az indonéz magánegyetemeket képviselő szervezettel, az Association of Private Higher Education Institutions Indonesia-val, valamint nyolc magánegyetemmel. Az indonéz egyetemek az oktatás és képzés, különösen a mezőgazdaság és az egészségügy területén szorgalmazzák az együttműködést, a megállapodás másik területeként pedig a két ország kultúrájának és nyelvének megismerése kap hangsúlyt. Ennek eredménye, hogy az magyarországi indonéz nagykövetség közvetítésével és az indonéz kormány ösztöndíjával 2014 szeptemberében a Szegedi Tudományegyetemre érkezett Rosita Rahma indonéz nyelvtanár, aki a 2014/2015-ös tanév első szemeszterében az Idegennyelvi Kommunikációs Intézetben hetente két alkalommal indonéz nyelv- és kultúra órákat tart. Vele beszélgettünk.

 

Magyarországon egyedüli lektorként

 

„Az indonéz kormány programjának célja, mellyel Szegedre kerültem, az, hogy az indonéz nyelvet és kultúrát minél több országban megismertessük. Az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézetben indonéz nyelv- és kultúra órákat tartok, de hagyományos indonéz táncokat, az angklung nevű hagyományos indonéz hangszer használatát és az indonéz konyha különlegességeit, étkezési szokásainkat is megtanítom a szegedieknek” – mondta magazinunknak Rosita Rahma, aki Magyarországon egyedüli indonéz lektorként tevékenykedik. Rajta kívül Szerbiában, Lengyelországban, Oroszországban, Ukrajnában és Marokkóban oktat az indonéz kormány támogatásával tanár. Az SZTE Nemzetközi Mobilitási Irodával közösen egy különleges, színes indonéz napot szerveznek a Szegedi Tudományegyetemen novemberben. A rendezvényen minden érdeklődő számára bemutatják az indonéz kultúrát és nyelvet, hagyományos táncelőadás és hangszerbemutató várja majd az érdeklődőket, valamint a résztvevők ingyenesen megkóstolhatják az indonéz konyha különlegességeit is – tudtuk meg.

 

Szegedi élet

 

„A szegedi diákok nagyon kedvesek, rendkívüli módon érdeklődőek az indonéz nyelv és kultúra iránt. Az Idegennyelvi Kommunikációs Intézetben két diákot tanítok, az egyikőjük most nyújtott be pályázatot az indonéz kormány három hónapos ösztöndíjára. A tanárok, kollégák nagyon segítőkészek az ügyintézésben és az adminisztrációban is. Ugyan komoly kulturális, vallási és életmódbeli különbségek vannak Szeged és Indonézia között, de számomra ez nem zavaró. A magyar emberek nagyon barátságosak és segítőkészek, nagyon jól érzem magam itt” – fogalmazott a lektor, aki itt tartózkodása alatt a magyar nyelvet és kultúrát is szeretné megismerni. Hozzátette: 2014. december végéig tanít a szegedi egyetemen, ezt követően az indonéz kormány dönt arról, hogy a következő szemeszterben is küld-e oktatót, aki folytatja az indonéz nyelv oktatását. „A magyarországi felsőoktatás hasonló, mint az indonéz, hasonlóak a módszerek és a légkör is. Bízom benne, hogy a következő szemeszterben is tovább folytatódik az indonéz nyelv oktatása Szegeden, hiszen a diákok igénylik, másfelől pedig indonéz nyelvet és kultúrát oktatni Magyarországon igazán csodálatos érzés” – fogalmazott.

 

Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01