SZTE magazin

Három fronton küzd Letoha Tamás - Érvényes az ősi tanács: „Táplálékod legyen a gyógyszered!”

Példakép, Presztízs- díjas és immár a Campus Hungary Program „neves fiatal kutatók” csoportjába választott tehetsége Letoha Tamás. A Szegedi Tudományegyetemen diplomázó kutatóorvost a Balassi Intézet Campus Hungary programot záró rendezvényén mutatta be, hogy munkájával miként kapcsolódik uniós projektekhez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Innovatív medicina. Bioinformatika. Gyógyszerfejlesztés, célzott gyógyszerbevitel. E kulcsszavakat használva magyarázta Letoha Tamás kutatóorvos, hogy milyen projektekben vesz részt.


letoha tamásGénterápia

 

„A Szegedi Tudományegyetemen PhD-hallgatóként elkezdett munkából szabadalom lett. 2012-ben Európa legnagyobb gyógyszerfejlesztési programjába hívtak meg” – mondta. „Génterápiás megoldásokat keresünk arra, hogy nagy molekulasúlyú hatóanyagot vigyünk be a sejten belülre. Ennek jelentősége a fehérjék jellegzetessége miatt fontos. A kis molekulasúlyú hatóanyagokkal szemben a nagy molekulasúlyú anyag szelektívebb, de nehezebb átjuttatni a sejtfalon. Nekem úgy tűnik, Isten nemigen szeretné, hogy beavatkozzunk a művébe.”

Szinergiában van a gyógyszerfejlesztési trendekkel, amit Letoha Tamás és cége képvisel. Vállalkozásáról elárulta: cégének kicsi mérete miatt költséghatékonyabban és rugalmasabban tud dolgozni, mint a gyógyszergyáróriások. Egyetemistákból álló hallgatóságának sikerük titkáról, munkamódszerükről elárulta: a különböző szakértelemmel rendelkező munkatársak „bedobják a közösbe”, amit tudnak.

 

Bioinformatika

 

A gyógyszerfejlesztés felgyorsítható számítástechnikai modellekkel – rögzítette a bioinformatika jelentőségét. Letoha Tamás és csapata részt vesz olyan uniós projektben, amely új gyógyszerjelölteket, diagnosztikai eljárásokat keres a ma még gyógyíthatatlan betegség, az Alzheimer-kór ellen.

Fehérjeaggregációs kórképekkel foglalkozik Letoha Tamás. A rugószerűen feltekeredett fehérjék – attól függően, hogy hol rakódnak le – olyan súlyos betegséget okozhatnak, mint az Alzheimer-kór vagy az időskori vakság – magyarázta. E keményítőszerű fehérje szerkezetének a felfedezésével fejleszthető ki a megfelelő hatóanyagok.

 

Életmód

 

A megelőzés hatékonyabb módszer, mint a már kialakult betegség gyógyítása – érvelt Letoha Tamás. Ezért próbálkozik olyan élelmiszereket létrehozni, amelyeket az étrendbe illesztve kitolható lenne az aktív időskor.

Az ötletet visszavezeti arra a 2000 táján készült felmérésre, amely két kontinensnyi ország, az Amerikai Egyesült Államok és India adatait összevetve kimutatta: az indiaiak között ötödannyi az Alzheimer- és Parkinson-kórtól szenvedők száma, mint az amerikaiak körében. Ennek okát az életmódban és az étrendben vélte fölfedezni. Ebből kiindulva – többek között – keleti fűszerekkel, vörösszőlőmag-őrleménnyel, tökmaggal dúsíttat alapvető élelmiszereket, például kenyeret gyártat, élelmiszer-ipari cégekkel együttműködve. Úgy véli: az evés élvezeti értékére építve, megfelelő adalékanyagokkal elérhető ma is az ősi tanács: „táplálékod legyen a gyógyszered!”
INNOVATÍV MEDICINA

Az időben orvosolt betegség a hosszú élet titka. Ezért kell észrevenni a betegség előjeleit. Ilyen például az Alzheimer-kórnál a csoszogó mozgás, a görbe hát. Ilyenkor, az idegsejtek pusztulásának első jeleire kell elkezdeni a gyógyszerezést – hangsúlyozta Letoha Tamás. Vagyis nem akkor kell elkezdeni a tűzoltást, amikor a ház leégett.

 

  Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01