SZTE magazin

Tanulj kínaiul az SZTE Konfuciusz Intézetben

Ahol egy jel nem egy betű, hanem szótag

 

A Konfuciusz Intézet 2012 őszén nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetemen. A megnyitótól kezdve szerveznek kíni nyelvkurzusokat az érdeklődők számára, amiből sokat profitálhatnak a tanulók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az SZTE Konfuciusz Intézet 2012 őszén kezdte meg a kínai nyelv tanítását. Nemcsak egyetemi hallgatóknak, hanem általános és középiskolásoknak is lehetőségük van a nyelvtanulásra, és esti kurzust is tartunk” – mondta el Nagy Éda, a Konfuciusz Intézet titkárságvezetője. „Intézményünkben öt kínai oktató dolgozik, közülük kettő pedagógus végzettségű, három pedig önkéntes tanárként tevékenykedik nálunk” – folytatta. Nagy Éda szerint munkaerőpiacon komoly előnnyel indulhatnak azok, akik beszélnek kínaiul.

 

Egyre fontosabb a gazdasági életben

Uhrin Ákos már a kezdetektől részt vesz kínainyelv–oktatáson. „Már régóta terveztem kínaiul tanulni, ám hivatalos keretek között erre egészen a szegedi Konfuciusz Intézet megnyitásáig nem volt lehetőség. Az interneten böngészve fi gyeltem fel a hirdetésre, miszerint a 2012-es őszi félévtől kínai nyelvi órákat indítanak az egyetemen. Bementem az első órára, ahol mondták, hogy képzett anyanyelvi lektorok érkeznek majd októberben Kínából, és ők tanítanak minket” – mesélt a kezdetekről Ákos. Hozzátette: a gyakorlatok nagyon színvonalasak, a tanárok lelkesen és felkészülve érkeznek az órákra, és a rendszeres számonkérés által viszonylag hamar el lehet sajátítani a kínai kiejtés és a karakterírás legfontosabb alapjait. Első ránézésre ez azonban nem tűnik könnyű vállalkozásnak: őt például aggodalommal töltötte el az első órákon, hogyan lehetséges megtanulni ennyi különböző írásjelet, és a kiejtés is nagyon idegennek tűnt, ugyanis a kínaiban a hangsúly és a hanglejtés is számít. „Számomra közgazdászhallgatónként nemcsak a nyelv szépségéért éri meg a kínait tanulni, hanem azért is, mert nem könnyű nyelv lévén szerintem érdekes kihívás, ráadásul a gazdasági életben egyre fontosabbá váló ország nyelvét hasznos beszélni” – zárta le Uhrin Ákos.

 

Előny a munkaerőpiacon

Szegeden két általános iskolában és három középiskolában oktatnak kínai nyelvet, ezek közül egyben, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban a kínait mint második idegen nyelvet lehet választani. A Szegedi Tudományegyetemen a hallgatók nyelvi kurzusként vehetik fel a kínait, de tartanak még esti kurzusokat és ingyenes, bevezető órákat is. Kovács Orsolya egy ilyen tanfolyamra iratkozott be. „2012 októberében kezdtem a kínainyelv-tanulást a Konfuciusz Intézetben, először az ingyenes, bevezető tanfolyamon vettem részt, majd folytattam a további modulokkal. Már korábban is érdekelt a kínai, mert érdekesnek tartottam, és szeretek idegen nyelveket tanulni, valamint érdekel a távol-keleti kultúra is. Számomra új kihívást adott, mert teljesen különbözik az általam eddig tanult nyelvektől (angol, német). Szerintem bármilyen nyelv tanulása nagyon hasznos és fontos manapság, a kínaira ez fokozottan igaz lehet, hiszen még viszonylag kevesen beszélik Magyarországon idegen nyelvként. Érdemes belevágni a tanulásba, mert a munkaerőpiacon is előnyt jelenthet egy ritka nyelv ismerete, de a kínai kultúra megismerése is könnyebb a nyelven keresztül” – fejtegette Orsolya.

 

A kínai nehézségei

Nagy Édától megtudtuk, egy alapfokú nyelvtanfolyam hat modulból áll, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetében a legmagasabb szinten a negyedik modulnál tartanak a tanulók. A diákoknak lehetőségük van részt venni a kínai kulturális programokon, illetve különböző ösztöndíjakat is elnyerhetnek. A titkárságvezető elmondta, nyáron a sanghaji egyetemre öt fi atal utazhat majd, és Kínában díjmentesen tanulhatják a nyelvet.

Zalányi Áront is érdekli egy esetleges kínai ösztöndíj lehetősége. „Mindig is foglalkoztatott a kínai nyelv, amikor elkezdtem tanulni, nagyon felkapott volt éppen, sokat lehetett hallani róla a médiában. Az egyik helyi lapban olvastam a lehetőségről, hogy a Konfuciusz Intézet indít majd kurzusokat, ahol tanulni lehet kínaiul. Közgazdaságtant hallgatok az egyetemen, és úgy gondolom, hogy a munkaerőpiacon hasznát vehetem majd ennek a tudásnak. Mint minden nyelvnek, ennek is megvannak a sajátosságai, zökkenői. A karakterek megtanulása folyamatosan megy, és nagyon nehéz is, egy jel nem egy betű, hanem szótag. Egy átlag kínai 5-6 ezer ilyen jelet ismer, mi pedig jó, ha megtanultunk pár százat. Érezhetően prioritást élvez a városban és az egyetemen a kínainyelv–oktatás. Tervezem, hogy folytatom tovább a kurzust. Sokan kiestek az első félévben, mert nagyon nehéz, és sokáig nem is éri az embert sikerélmény a tanulás alatt. Mi összesen negyvenen kezdtünk két csoportban, a második szintet már csak tízen végeztük el” – összegezte tapasztalatait Zalányi Áron.

Fontos tudnivaló, hogy nyáron is indít ingyenes kurzusokat az SZTE Konfuciusz Intézete. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetéről és a kínainyelv–oktatásról még több információt kaphatnak a http://www.konfuciuszintezet.u-szeged.hu címen.

 

Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01