SZTE magazin

Megannyi lehetőség! - Ez a Campus Hungary program

Ösztöndíjak a világ bármely országába. Intenzív képzések és hallgatói tréningek. Nemzetközi felsőoktatási kiállításokon való részvétel. A Kreativitás és mobilitás című könyv országmárkaként mutatja be a magyar felsőoktatást. Ilyen lehetőségeket nyújt a Campus Hungary program, amelyből kivette részét az SZTE is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

5 kontinensen gyűjtött tapasztalatokat több mint 8000 egyetemista és felsőoktatási dolgozó – köszönhetően a 2012-ben meghirdetett Campus Hungary programnak. Egyre több magyarországi felsőoktatási hallgató tanulhat ösztöndíjjal külföldön, fejlesztheti nyelvtudását és hazaérkezését követően kamatoztathatja a külföldön szerzett ismereteket. A programmal a világ bármely országába eljuthatunk, hiszen pályázni bármely olyan európai és Európán kívüli intézménybe lehet, melyet a küldő intézmény jóváhagyott. E program révén járt magyar egyetemista a Hawaii szigetek csillagvizsgálóitól kezdve a jegesmedvék szigetének mondott Spitzbergákig.

 

140924osztondijborze55991 SZTE-s nyertes

 

A Campus Hungary program öt pályázati felhívásra a Szegedi Tudományegyetemről összesen 1246 pályázatot nyújtottak be, és 991 pályázó nyerte el a program támogatását, ebből 760 hallgatói. A benyújtott pályázatok számát tekintve ez 80 százalékos eredményességet jelent. Ösztöndíjas támogatással például marketing szakos hallgató Törökországból kommunikációval foglalkozó munkatárs négy amerikai egyetemről hozott haza, a Szegedi Tudományegyetemre tapasztalatot.

Ingyenes nyelvi felkészítő, motivációs és interkulturális tréningeken vehetnek részt külföldi tanulmányaikat megelőzően az ösztöndíjasok. A program – a Tempus Közalapítvánnyal együttműködve – ingyenes, rövid időtartamú intenzív képzéseket nyújt a felsőoktatás oktatói és adminisztratív munkatársai részére.

Eddig 133-an vettek részt az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda által koordinált és meghirdetett képzéseken. Ezzel az eredménnyel az SZTE az első a magyarországi konvergenciarégiók között. A résztvevők visszajelzései alapján a képzések 90 százalékos elégedettségi szintet értek el.

 

Külföldi kiállításokon a szegedi egyetem

 

Nemzetközi felsőoktatási fórumokon, kiállításokon is részt vehetnek a világ minden részén a magyar felsőoktatási intézmények. A Campus Hungary program ezzel is segíti a magyar felsőoktatás elismertségének növelését, a hallgatók toborzását külföldről.

Indonéz magánegyetemeket képviselő szervezettel (Association of Private Higher Education Institutions Indonesia) és nyolc magánegyetemmel kötött megállapodást a Szegedi Tudományegyetem. De az is a Campus Hungary program szegedi hozadéka, hogy a Tisza-parti universitas megjelenhetett – többek között – Franciaországban és Csehországban, Lengyelországban és Törökországban, Indiában és Kínában rendezett nemzetközi felsőoktatási börzéken.

 

Üvegbeton és Szent-Györgyi-konferencia

 

A nemzetközi felsőoktatási térben növelni a magyar egyetemek jelenlétété! Ez is célja a Campus Hungary programnak. Ezért jelentette meg a programot gondozó Balassi Intézet a Kreativitás és Mobilitás – A magyar felsőoktatás mint országmárka című könyvet. Intézménykatalógus helyett a magyar felsőoktatás jellegzetességeit mutatja be a kiadvány – az eredményeken keresztül. Víz, Termőföld, Design. Információtechnológia, Ember és természet, Ember és Társadalom, Kultúra, Műszaki fejlődés fejezetekre osztották a kötetet, amelyben az SZTE-t az egészségügyi képzéseire koncentrálva mutatják be. A világhírű vagy világhírnévre méltó tudósokat fölvonultató tablóra helyezték Szegedről – többek között – Szent-Györgyi Albertet, aki Nobel-díjasaink közül egyedülálló abban, hogy hazai intézményben, a Tisza-parti egyetemen végezett kutatásaiért nyerte el a tudományos élet legnagyobb elismerését. Az innovátorok közé pedig Csongrád megyéből – többek között – az üvegbetont feltaláló Losonczi Áront válogatták be. A hazai felsőoktatás erejét és rangját illusztráló rendezvények közül pedig a 9 Nobel-díjas vendéget Szegedre vonzó Szent-Györgyi-konferenciát emelték a Campus Hungary program országbrand-kötetébe.

G. E., Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01