SZTE magazin

Kiváló az SZTE BTK és a TTIK

A rangsorokban is jelentős a minőségbiztosított tudományos fórum, a TDK súlya

 

Verseny és tudományos fórum a TDK. 22. éve virágzik az országos tudományos diákköri mozgalom. A legtehetségesebb egyetemistáknak és főiskolásoknak az Országos Tudományos Diákköri Konferencián nyújtott teljesítménye alapján a felsőoktatási intézmények eredményessége is összemérhető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács 2013. évi utolsó ülésén adta közre Dombi József, az SZTE professzora és Szendrő Péter, az OTDT elnöke az Egyetemi és főiskolai karok, valamint karokra nem tagozódó felsőoktatási intézmények OTDK eredményessége című tanulmányát. „Az OTDK ma már szigorúan minőségbiztosított tudományos fórum, ugyanakkor verseny is, de nem az intézmények, hanem a legtehetségesebb egyetemisták és főiskolások tudományos teljesítményének összemérése” – hangsúlyozzák. Rögzítik: e megbízható eredményeket a felsőoktatási intézmények rangsorait összeállító szakemberek is használják. Ezért az OTDT kidolgozta azt a módszert, amely hitelesen minősíti a felsőoktatási intézmények és karaik TDK-sikereit.

„Megnőtt a tehetséggondozás, a TDK ázsiója az egyetemek és főiskolák megítélésében” – véli Dombi József és Szendrő Péter. Az egyre népszerűbb rangsorok a társadalom szereplőinek döntéshozatalát segítik. Ám a toplisták a világ sokszínűségét egydimenziósra redukálják. Éppen ezért nem elég egyetlen rangsorra figyelni, párhuzamosan több listának is lehet létjogosultsága – vélik.

A TDK-eredményességi mutató a tudományos és az oktatói teljesítményt egyaránt figyelembe veszi. Az utóbbi 4 OTDK eredményit elemezték. De a kategóriákban történő besoroláson túl alfebetikusan adják közre a végeredményt. Az intézmények mérésére 3 különböző kategóriát használtak. Az abszolút pontozási rendszert, a hallgatói létszámra vetített teljesítményt, illetve az OTDK–szekcióban való teljesítmény szerinti minősítést. E 3 paraméter alapján azok az intézmények, amelyeknek legalább egyik minősítése kiváló és egy másik eredményük legalább eredményes: kiváló minősítést kaptak. Az értékelésbe bevont 150-nél több kar közül 24 kiváló minősítésű. Ezek közé tartozik az SZTE 2 egysége, a Bölcsészettudományi és a Természettudományi és Informatikai Kar. Eredményesek azok a karok, amelyeknek legalább egyik minősítés szerint eredményesek. E 42 intézmény között ott a szegedi egyetem 6 részlege: az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, az Általános Orvostudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, a Mezőgazdasági Kar, a

Zeneművészeti Kar. Az összegző táblázat megmutatja: a 17 kiváló és eredményes minősítést is szerzett egyetem és főiskola között 8 egységgel csak két intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve a Szegedi Tudományegyetem szerepel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01