SZTE magazin

Hol étkeznek az egyetemi polgárok?

Felkutattuk a legkedveltebb helyeket

 

A napfény városa számtalan lehetőséget biztosít az éhes diák és oktató számára, a kifőzdéken át a gyorséttermekig mindenki talál az ízlésének és az idejének megfelelő étkezési lehetőséget.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Menühöz a legtöbb konyhán már 5-600 forintért is hozzájuthatnak, a különböző pizzériák pedig diákkedvezményekkel csábítják a korgó hasúakat. A Szegedi Egyetem Magazin felkutatott néhányat az egyetemi polgárok kedvencei közül, majd üzletvezetői és fogyasztói szempontból is megvizsgálta e helyeket.

 

Egyre kevesebb a diák

Hethési Lászlóné (SZOTE Ételbár) és Kónya Ferenc (Diáktanya) üzletvezetőt arról kérdeztük, milyen arányban látogatják őket szorgalmi időszakban és vizsgaidőszakban a hallgatók. Az üzletvezető aszszony szerint egyre kevesebben térnek be hozzájuk ebédidőben, és nem csak a fi atalok közül. A SZOTE egyik jellegzetessége, hogy az egyetem oktatói és a Semmelweis utcai klinikák dolgozói is szívesen látogatják a helyet, de az utóbbi időszakban az ő létszámuk is alaposan megcsappant. Az ételbár mindent megtesz annak érdekében, hogy becsábítsa régi és új vendégeit: a nyolc-tízféle alapmenüáron felül további kedvezménnyel tud enni bárki, aki ötalkalmas menüjegyet vesz. A tikett idővel sem vész el, szabadon felhasználható és csúsztatható a hónap bármely napjára.

Ugyancsak a kis hallgatói létszámra panaszkodik Kónya Ferenc is, aki szerint bár 75 százalékban diákok étkeznek náluk a szorgalmi időszakban, viszont nyáron inkább az egyetemi dolgozók, oktatók térnek be a Diáktanyára. Az üzletvezető azt mondja, náluk az is pénztárcakímélő megoldás, ha valaki főételt választ a naponta változó nyolcféle menüjük helyett, áraik között ugyanis nincsen drasztikus különbség. Kónya Ferenc vendéglőjében bár megcsappant a betérők létszáma, áraiból már nem tud további kedvezményeket faragni.

 

Az egyetem oktatói is kifőzdébe járnak

Hannus Istvánnal és Halász Jánossal, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Tanszék professzoraival a Béke Tanszék kifőzdében találkoztunk, ebédidőben. A két egyetemi oktató bevallása szerint korábban sűrűn járt az ételbárba, de az utóbbi időszakban történt áremelések miatt ma már ritkábban térnek be. „A kínálat továbbra is jó, de nem változott annak ellenére, hogy ennyivel megemelkedett az ár” – mondta Hannus István. Halász János arról mesélt, néhány évvel ezelőtt szinte lehetetlen volt szabad asztalt találni ebédidőben. Akinek mégis jutott, csak harminc-negyvenöt percig foglalhatta a helyet. A monotonitás elkerülése végett majdnem minden nap más helyre járnak, a minőségből viszont nem szívesen engednek.

 

További kedvencek

Rögtönzött körkérdésünk során a válaszadók a SZOTE Ételbár, a Diáktanya és a Béke Tanszék mellett több belvárosi vendéglátóhelyet is említettek, ahová szívesen betérnek, ha korog a gyomor. A kifejezetten diákokra specializálódott kifőzdék mellett a hallgatók körében nagyon kedvelt még a Tündérkonyha, a Staféta Étkező, a Boci Tejivó, a Pivo, a Budi Büfé, valamint a Trója Ételbár és Kávézó is.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AlmaMater_Magazin_2019_telAlma_mater
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01