SZTE magazin

Egyre jobban pályázik az SZTE

2013-ban „pályázati csúcsot” várnak

 

Jól vizsgázott a pályázatok terén a Szegedi Tudományegyetem a 2012/2013-as tanévet illetően, kutatói pályázatainak több mint harmadát koronázta siker, a TÁMOP-projektek pedig közel 6 milliárdos forrást jelentenek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A belföldön meghirdetett kutatói pályázatok közül 154-en indult a 2012-es évben az SZTE, és bő egy harmadukat – 58-at – meg is nyerte, ez mintegy egymilliárd forintot jelent. Másik blokkot képeznek az Európai Unió úgynevezett FP 7-es keretprogramjából finanszírozott projektek, melyből a szegedi egyetemnek egy 240 millió forintos tortaszeletet sikerült megszereznie – sorolta Rácz Béla általános rektorhelyettes. Az igazi „nehézsúlyú” versenyzők ebben a „játékban” mégis a sokat emlegetett TÁMOP-projektek (Társadalmi Megújulás Operatív Program). A tavalyi év ilyen nyertes pályázatai több mint 5,7 milliárdos forrást jelentenek az universitasnak. Vannak köztük például orvosi, élelmiszer-biztonsági, környezetvédelmi, illetve a zöld energiára, a szuperszámítógépre, az impulzuslézerekre vagy éppen az infokommunikációs technológiákra koncentráló projektek is. Természetesen jelentős összeget, több mint 518 millió forintot nyertek ágazati felkészítésre a lézerközpont, azaz az ELI-projekttel összefüggő képzési és K+F-feladatokra.

 

Papír helyett

Rácz Béla kiemelte, konzorciumban (többek között a Gál Ferenc, a Szolnoki és a Kecskeméti Főiskolával) vesznek részt egy 1,5 milliárd forintos összköltségvetésű szervezetfejlesztési projektben, ebből az SZTE több mint 855 milliót kap. E program célja, hogy úgynevezett harmadik generációs összehangolt szolgáltatási portfóliót és irányítási rendszert alakítsanak ki a dél-kelet-magyarországi régió érintett intézményeiben. Ennek részét képezi például az elektronikus ügykezelés. „Az SZTE évente 60 tonna papírt használ fel, ennek tizedén ott kell szerepelnie az aláírásomnak, ez papír- és munkaerő-pocsékolás” – magyarázta a rektorhelyettes.

 

Most jön a csúcs

A professzor hangsúlyozta, a Szegedi Tudományegyetem pályázati sikeressége folyamatosan javult az elmúlt években, durva számítás szerint 2012-ben mintegy egymilliárd forinttal több pályázati forrást sikerült elnyerni, mint 2011-ben. Idén pedig óriási pályázati csúcs várható, tekintve, hogy az uniós költségvetési periódus végére értünk. Hozzátette, a TIOP-keretből (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program) az épülő új sürgősségi-sebészeti centrum létrehozására kapott forrást az egyetem. Az idén megnyert forrásokat egyébként 2015-ig kell majd elkölteni. Túlélőcsomag Az intézmény éves költségvetése 2012-ben mintegy 60 milliárd forint volt. Ehhez 20 milliárdot az állam, 20-at az Országos Egészségpénztár ad, a fennmaradó egyharmad rész saját bevétel, az idegennyelvoktatástól a pályázatokig. Utóbbiak a 20 milliárdnak mintegy felét teszik ki, immár ezek jelentik az egyetem túlélését. „Szerencsére az SZTE-n dolgozó munkatársak megértették, hogy a pályázatokon kívül nincs más forrás arra, hogy fejlődjünk” – összegzett a rektorhelyettes.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AlmaMater_Magazin_2019_telAlma_mater
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01