SZTE magazin

Az SZTE a mobilitásban is sikeres - Indonéz kapcsolatokkal is gyarapodott az egyetem kínálata

Idén ősztől is számtalan külföldi ösztöndíj lehetőség várja a külföldet meghódítani vágyó fiatalokat. Az idei kínálatról Balogné Molnár Gabriellát, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetőjét kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fiatal hallgatók számára a külföldi egyetemeken tanulás lehetősége több mint egy kaland. Az idegen országokban való megmérettetés során nemcsak egy idegen kultúrát ismerhetnek meg, de megtapasztalhatnak a hazaitól eltérő oktatási módszereket, és nem utolsósorban ők maguk is fejlődhetnek. Más közegben toleranciát tanulhatnak, és a karrierjük szempontjából sem mellékes, hogy milyen képességekkel és készségekkel vértezik fel magukat a tanulmányútjaik során. A hazatérő hallgatókon látni lehet, hogy nemcsak a tanulmányaikat abszolválják sikeresen, de ezzel együtt megnő az önbizalmuk és önállóságuk is.

 

Régi és új programok

 

2014 őszétől is számtalan ösztöndíj-lehetőség közül választhatnak az SZTE hallgatói. „A legújabb program az EGT Finanszírozási Mechanizmus HU 08 Ösztöndíjprogram Felsőoktatási Mobilitási Akció (közismertebb nevén Norvég Alap), melynek első felhívására benyújtott pályázatunk a támogatott intézmények között a legtöbb, 199 396 euró támogatást nyerte el” – árulta el Balogné Molnár Gabriella. „A támogatás hallgatói, oktatói és adminisztratív mobilitások céljára lehet felhasználni a célországokban (Norvégia, Izland, Liechtenstein) meglévő vagy kialakítandó partnerségek keretében” – fűzte hozzá.

Az Erasmus+ a 2014–2020-as időszakra szóló új uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram. Az Erasmus+ több mint 4 millió európai polgár számára nyújt lehetőséget arra, hogy külföldön folytasson tanulmányokat, részesüljön képzésben, szerezzen munkatapasztalatot, illetve végezzen önkéntes munkát. A Campus Hungary program célja a nemzetközi tapasztalatszerzés segítése, a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének támogatása és a Magyarországon tanulmányokat folytató külföldi hallgatók számának növelése. A Campus Hungary program a Tempus Közalapítvánnyal számos ingyenes, rövid időtartamú intenzív képzéseket folytat. Támogatásával a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi felsőoktatási fórumokon, kiállításokon vehetnek részt a világ minden részén, ennek révén bővíthette az SZTE együttműködését például indonéz felsőoktatási intézményekkel.

 

Meghatározó kapcsolatok

 

Támogatásával a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi felsőoktatási fórumokon, kiállításokon vehetnek részt a világ minden részén, ennek révén bővíthette az SZTE együttműködését például indonéz felsőoktatási intézményekkel.

„Az Erasmus+ program keretében a Tempus Közalapítvány felhívásai alapján rendszeresen meghirdetjük a fogyatékkal élő hallgatók, oktatók, valamint a külföldi résztanulmányokra pályázó hallgatók szociális alapú kiegészítő pénzügyi támogatására szóló pályázati felhívásokat, illetve az Erasmus-ösztöndíjasok az SZTE Hallgatói Mobilitási Alapból is kapnak kiegészítő ösztöndíjat – folytatta Balogné Molnár Gabriella.

A Szegedi Tudományegyetem emellett évek óta sikeresen vesz részt a CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) programban, amely arra hivatott, hogy a közép- és kelet-európai országok felsőoktatási intézményei között megkönnyítse az oktatói és hallgatói cserét, valamint a nyári iskolákon és szakmai kurzusokon való részvételt. Újdonságként a program lehetőséget nyújt hallgatói szakmai kirándulások lebonyolítására és közös diplomaprogramok kialakítására is.

 

 

Bővülő lehetőségek

 

„A Szegedi Tudományegyetem az Erasmus mobilitási program eddigi teljes időszakában felmutatott teljesítményével elérte azt, hogy egyetlen magyar egyetemként bekerülhetett a legjobb 17 európai egyetemi tapasztalatot bemutató European Succes Stories 2010 című kiadványba, 2011-ben pedig Nemzetközi Együttműködési Kultúráért Nívódíjat kapott” – jegyezte meg Balogné Molnár Gabriella annak kapcsán, hogy az SZTE mennyire sikeresen veszi ki a részét a mobilitási programokból. A lezárult Erasmus programban tanulságaként leszűrhető, hogy mind a hallgatói, mind az oktatói kiutazás folyamatosan növekedett.

„A nemzetközi mobilitási programok növekvő száma, az általuk kínált lehetőségek és az eddig elért eredményeink alapján joggal remélhető, hogy a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatai tovább szélesednek, mobilitási mutatóink tovább javulnak, és még több hosszú távú, újabb régiókra kiterjedő, sikeres együttműködés születik a közeljövőben” – értékelte a Szegedi Tudományegyetem teljesítményét Balogné Molnár Gabriella.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01