SZTE magazin

Nem csak Budapest...

Virágzó olasz–magyar kapcsolatok az SZTE-n

 

A régmúltba visszanyúló, kiváló olasz kapcsolatokat ápol a Szegedi Tudományegyetem. A meglévők elmélyítését és újak kialakítását szorgalmazza Maria Assunta Accili olasz nagykövet, aki a közelmúltban az egyetemre látogatott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Szegeden egyre erősebb az olasz érdekeltségű cégek jelenléte. Egyre több az olasz vállalkozás az üzleti szférában. Fontos, hogy a már meglévő kapcsolatokat elmélyítsük, és újak kialakítását segítsük elő akár a tudomány műhelyeinek, az egyetemeknek a szintjén, akár a gazdasági élet, a kultúra területén – fogalmazott Maria Assunta Accili. Olaszország Magyarországi nagykövete aláhúzta: Magyarország nem kizárólag Budapestből áll, a vidéki városok megismerését éppolyan fontosnak tartja. Debrecen, Pécs és Veszprém után, június 3-án látogatott Szegedre. – Igyekszem megismerni mindenkit, aki az olasz–magyar kapcsolatok kialakításán, elmélyítésén fáradozik, ezért tartottam fontosnak, hogy találkozzam az egyetemi

vezetőkkel – fogalmazott a nagykövet asszony, aki Gina Giannottival, az Olasz Kultúrintézet igazgatójával, valamint Enrico Barbierivel, az Olasz Külkereskedelmi Intézet igazgatójával érkezett Szegedre.

Az olasz delegáció Szabó Gáborral, az SZTE rektorával és Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettessel, olasz tiszteletbeli konzullal, az olasz tanszék vezetőjével találkozott. Ezt követően a Bölcsészettudományi Kar dékánja, Csernus Sándor fogadta őket, majd az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék oktatóival és hallgatóival folytattak kötetlen beszélgetést.

Olyan olasz cégek vezetőivel is megismerkedtek, akik Szegeden és környékén működtetik vállalkozásukat.

– Intellektuális területen diplomáciai segítség nélkül is kiválóan működik a rendszer. A gazdasági kapcsolatokat kell még jobban közös érdekek szerint fellendíteni. Ez is volt a célja a nagykövet asszony látogatásának – hallottuk Pál Józseftől. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesétől megtudtuk: a Tisza-parti universitas évtizedekre visszanyúló, sokrétű olasz kapcsolatokkal rendelkezik. Az olasz tanszéket 1936-ban alapította Várady Imre professzor, aki később a Bolognai Egyetemen tanított.

Az olasz–magyar szoros együttműködést mutatja, hogy az SZTE kutatói közös publikációkat is készítettek már a veronai egyetem professzoraival. Az egyik a Dante-kódex, melyet 2006-ban adtak ki. A másik az Erdélyben, főleg Gyulafehérvár környékén található római kori kövek s az azokról készült metszetek kiadása volt. Az SZTE eddig közel ötven olasz intézménnyel alakított ki Erasmus-kapcsolatot, együttműködési megállapodást kötött – többek között – az udinei, veronai, bolognai egyetemmel. Utóbbival közös doktori képzést is folytat. Folyamatosan utaznak Olaszországba és érkeznek onnan ide vendégoktatók, nemcsak a bölcsészettudományok, hanem az orvostudomány, a matematika területéről is.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AlmaMater_Magazin_2019_telAlma_mater
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01