SZTE magazin

A magyar nyelv osztrák szemmel - Bécsi CEEPUS-ösztöndíjas diák az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem népszerű magyarországi felsőoktatási intézmény a külföldi hallgatók körében. Lörincz Andreasszal, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemről érkezett CEEPUS-ösztöndíjas hallgatóval szegedi élményeiről, a magyar nyelv nehézségeiről beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és jogelődjei évek óta aktívan részt vesznek a CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) programban, melynek célja, hogy közép- és kelet-európai országok felsőoktatási intézményei között megkönnyítse az oktatói és hallgatói cserét, nyelvi szakmai kurzusokon, valamint nyári egyetemeken való részvételt. Újdonságként a program lehetőséget nyújt hallgatói szakmai kirándulások lebonyolítására és közös diplomaprogramok kialakítására is.

 

lőrincz andreasTovább gyarapította magyartudását

 

CEEPUS-ösztöndíjjal érkezett a Szegedi Tudományegyetemre Lörincz Andreas a Bécsi Egyetem Finnugor Tanszékéről. Jelenleg a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen tanul üzemgazdaságot, de ezzel párhuzamosan 2011-ben tanulmányokat kezdett a Bécsi Egyetem Finnugor Tanszékén is. „Kezdetben csak az volt a célom, hogy megtanuljam a magyar nyelvet. A sikeres ösztöndíjpályázatnak köszönhetően azonban a szegedi egyetemen lehetőségem nyílt hungarológiai órákat választani így a nyelvet is tovább tanulhatom, de a közgazdasági tanulmányaimhoz is sikerült kreditálható kurzust találnom” – mondta el magazinunknak az ösztöndíjas hallgató. Hozzátette: a megérkezés utáni első hetekben sok nehézséget okozott számára a bonyolult ügyintézés és adminisztráció, de lehetősége volt az ügyintézésben is magyar nyelven kommunikálni, így tovább gyarapíthatta meglévő nyelvtudását. Az sem probléma azonban, ha valaki nem ismeri a nyelvet, mert a magyar diákmentorok szívesen segítenek az ügyintézésben és a mindennapi életben egyaránt – fogalmazott.

 

Konyha és szlengszótár

 

Kiemelte: ez a négy hónapos tanulmányút tökéletes lehetőség arra, hogy jobban megismerje az országot, a magyar kultúrát és szokásokat, mert a mindennapokban láthatja, hogyan élnek az emberek. Emellett megannyi kulturális ismeretre is szert tehet, ami sokkal vonzóbb és élethűbb, mint ahogy a könyvekben ezekről írnak. „A magyar kultúrából a kedvenc részterületem a magyar konyha; nemcsak megenni szeretem a magyar ételeket, hanem elkészíteni is” – mondta Lörincz Andreas. „A tanulmányút sokat segít a nyelvtanulásban, elsősorban emiatt vagyok itt, és a nyelv legjobban a célnyelvi országban sajátítható el. Sokat profitálok, mert nemcsak a kurzusokon, hanem a mindennapi életben is tudom használni a nyelvet” – mondta a közgazdászhallgató. Hozzátette: ezenkívül sok olyan új szót is megtanul, amit a fiatalok használnak, és a legtöbb csak néhány szlengszótárban található meg.

 

Megküzdött a ragozással és a szórenddel

 

„A magyar nyelvben kezdetben a szavak megtanulása okozott gondot, mivel a legtöbb szó nem hasonlít semmilyen más nyelv szavaira. A két ragozás sem egyszerű, de ez nagyrészt logikus és megtanulható. Magasabb szinten a szórenddel vannak problémáim, az igekötőkkel, valamint a magánhangzók hosszúságával” – fogalmazott Lörincz Andreas. Szerinte az SZTE Hungarológia Tanszék programja színes és átfogó, minden külföldi hallgató találhat kedvére való órákat, a magyar kultúra számos területével ismerkedhet meg. Az oktatók mind jó előadók és segítőkészek, ám szükség lenne magasabb szintű nyelvi órákra is azoknak, akik már viszonylag jó nyelvtudással rendelkeznek, valamint a hungarológiai témájú kurzusok között lehetne magyar nyelvű óra. Mint mondta, a tanulmányút végeztével magabiztosabb nyelvtudással fog hazatérni, és számára ez a legfontosabb, mert a Szegeden megszerzett nyelvtudást határ menti lakhelyén a munka világában is hasznosítani tudja.

„A külföldi tanulmányutat feltétlenül ajánlom minden hallgatónak, szerintem nagy előny a munkaerőpiacon és az életben is, hogy az ember megtanul tájékozódni és eligazodni egy másik országban, megismer egy másik kultúrát. Főleg a nyelv miatt jöttem Szegedre, de érdekes és hasznos tapasztalatokat szereztem arról is, hogy milyen egy magyar egyetem, a magyar egyetemisták élete, milyenek a hétköznapok” – összegezte a hallgató, aki a jövőben szívesen utazna újabb tanulmányútra egy angol nyelvű országba is, de tanulmányai végeztével valószínűleg erre már nem lesz lehetősége.

 

Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01