SZTE magazin

„Lazán, de tudatosan kell élni az egyetemi éveket”

Szabados Ágnes, az RTL Klub hétvégi híradójában feltűnt fiatal műsorvezető is Szegeden végezte felsőfokú tanulmányait, és saját bevallása szerint ezer szállal kötődik a városhoz, az egyetemhez. A kereskedelmi csatorna hírolvasó székéig azonban hosszú és rögös út vezetett. Tapasztalatairól és a siker kulcsáról is kérdeztük az interjú során.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szabados agnesÚt a sikerig

 

„Imádtam Szegeden tanulni” – jelentette ki Szabados Ágnes, amikor az egyetemi éveiről kérdeztük. „Alapszakon kommunikációt tanultam a bölcsészkaron, míg mesterszaknak politikatudományt választottam a jogi karon. Ennek hála, alaposan megismerhettem az egyetemi miliőt, és átélhettem a karok hangulatát” – mesélte, majd pedig rátért arra, hogyan is jutott el odáig, hogy az RTL Klub hétvégi híradójának műsorvezetője legyen.

„Az egész úgy indult, hogy szakirányt kellett választani a kommunikáció és médiatudomány szakon. Én a televíziózás mellett döntöttem. Egy igen aktív gyakorlati év után felajánlották, hogy menjek el a Városi Televízió Szegedhez nyári munkára. Éltem a lehetőséggel, és belecsöppentem a televíziózás világába. Amikor csak lehetett bent voltam reggeltől estig, és igyekeztem a szakma minden fortélyát megtanulni. Ennek hála ősztől továbbra is ott maradhattam, már mint rendezőasszisztens” – mondja, majd hozzáteszi, szerinte azért is érdemes a vidéki médiumoknál dolgozni, mert itt rengeteg és sokféle feladatot kap az ember, és ezért sokat lehet tanulni. A rendező-asszisztensi szerepköre mellé idővel riporteri és hírolvasói feladatok is társultak.

„Később váltottam: dolgoztam egy ideig az akkor induló SzegedCafénál, majd pedig jött az ajánlat a Sport Klubtól. Úgy voltam vele, hogy bár érdekel, de nem tudok sokat a sportról, ám igencsak zavart volna, ha egy próba nélkül hagyom ezt a lehetőséget elmenni.” Ági azt is elárulta, hogy a munkára egy olyan videóval jelentkezett, amibe a „szegedi életérzést” is belecsempészte. Nem csoda, hogy a lelkes tehetségen megakadt a szerkesztőség szeme. „A Sport Klubnál két évig dolgoztam mint hírolvasó, szerkesztő-riporter, sőt, saját műsorom is volt. Most májusban kínálkozott a lehetőség az RTL Klubnál: hírolvasót kerestek D. Tóth András mellé, amire végül is kiválasztottak. Nagyon élvezem a munkát, sőt, a műsorvezetés mellett riporter is vagyok” – fejezte be nagy lelkesedéssel a sikertörténetét az SZTE egykori hallgatója.

 

Mindent meg kell tapasztalni

 

„A kommunikációs képzésem szintén gyakorlatias volt, így már itt beleszagolhattam abba, milyen hírt olvasni, műsort vezetni, anyagot vágni, riportot készíteni” – terelődött a szó újra a hallgatói évekre. „Ez azért jó, mert a fiatalok még időben felmérhetik, hogy tényleg szeretnének-e ezzel foglalkozni, és ha igen, akkor pontosan melyik terület is az igazi 'szerelem' számukra – mondta Ági, ugyanis ő fontosnak tartja, hogy az ember olyan szakmát válasszon magának, amiben örömét leli. Az itt tanultakból mind az elmélet, mind pedig a gyakorlat nagyon jól hasznosítható a későbbiekben. Jó példa erre az első évben tanult sok alaptantárgy, amely ellen akkoriban sokan „lázadoztak”, ám mégis egy olyan alapműveltséget adnak, amelyre egy újságírónak vagy egy riporternek később igenis nagy szüksége van – foglalta össze.

 

Nincs olyan, hogy lehetetlen

 

A sikerhez vezető út azonban korántsem mentes az akadályoktól és az áldozatoktól. Szabados Ágnes szerint a következő receptet kell követni: az egyetem alatt a szórakozáson túl önmagunk megismerésére is időt kell fordítani, és tenni kell a sikerért. „Nagyon kevesen vannak, akik hajlandóak elmenni gyakornoknak és kevés pénzért vagy akár ingyen dolgozni pusztán a tapasztalatszerzésért. Pedig az egyetemi évek mi másra lennének alkalmasak, ha nem arra, hogy megnézd milyen is a neked tetsző munka a valóságban?” – teszi fel a kérdést Ági, akinek a példája mutatja, hogy a szorgalom, a befektetett energia később megtérül. „Szerintem nagyon fontos, hogy mindenki tudja, mire képes, attól függetlenül, hogy mi szeretne lenni. A sikerért pedig mindenképp tenni kell, figyelni a lehetőségekre, hiszen a lehetetlen tényleg nem létezik” – buzdítja a jelenlegi hallgatókat a fiatal műsorvezetőnő.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01