SZTE magazin

Datki Zsolt: a hobbim realisztikus romantika

Gyermekkora óta a western filmek szerelmese Datki Zsolt. Az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika neurobiológusa a tótkomlósi lövészklub tagjaként eleveníti fel a misztikus vadnyugatot szabadidejében. A munkás órákban pedig az Alzheimer-kór és biokémiai hátterének feltárása, megértése, modellezése a feladata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Datki Zsoltot, a Szegedi Tudományegyetem Általános Osrvostudományi Kar Pszichiátriai Klinika neurobiológusát kérdeztük.

 

- Mióta űzi a hobbiját?

 

- A vadnyugat kalandos és romantikus, de egyben kemény törvények által formált világa azóta vonzott, amióta tudatomra ébredtem. Édesapám két éves koromtól vitt moziba, régi klasszikus western filmekre. Akkor Erdélyben még nem volt más ablak a nagyvilágra, csak havonta egy film a vásznon. Mostanra az álomból valóság lett, és a tótkomlósi lövészklub tagjaként minden évben fesztivál jelleggel felelevenítjük a vadnyugatot.


Datki Zsolt fehér köpeny helyett vadnyugati öltözékben. Galéria.
 

 

- Miért szereti, milyen pluszt ad?

 

- Az én világnézetemben, talán székely mivoltomból fakadóan, mindig is a küzdelem és a harc testesíti meg a becsületet. Természetesen ez itt jó értelemben azt jelenti, hogy soha ne torpanjak meg a kihívásoktól, valamint azt is, hogy becsüljem az arra méltó embertársaimat. Számomra a vadnyugat történelme, jelképei és misztikuma ezt testesíti meg.

 

- Mi a legemlékezetesebb élménye a hobbijával kapcsolatban?

 

- Kitörölhetetlen érzést adott az a pillanat, amikor apukám közölte, hogy a kedvenc western színészem a valóságban nem halt meg, hogy a film csak játék. Így egy életre szóló játék is maradt...

 

- Mi a kutatási területe?

 

- A kutatási területem az Alzheimer-kór és biokémiai hátterének feltárása, megértése, modellezése. Munkatársak, sejtek, mikroszkópok, labornyüzsgés, néha elmélkedés, vagyis egyfajta romantikus realizmus vesz körül minden nap.


Munkaidejében Alzheimer-kór és biokémiai hátterének feltárása, megértése, modellezése a feladata. Galéria.
 

 

- Van-e összefüggés a munkája és a hobbija között?

 

- Közvetlen összefüggés nincs a szakmám és a hobbim között, de jobb is ez így, mert két külön világ a kettő, és én kedvemre jöhetek-mehetek köztük. A kutatással ellentétben a hobbim egy realisztikus romantika.


Fotók és szöveg: Bobkó Anna


További részletek a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Szegedi Egyetem Magazin 2018/1 számában.


Realisztikus_romantika


További cikkek a Szegedi Egyetem Magazin 2018/1. számából:

Mérföldkövek - Őrségváltás a Szegedi Tudományegyetemen

Márton Anita: A siker kulcsa a kitartás és az akarat

A beteg ember reménye is, hogy kordában tartható a káosz

Cambridge-ben jártak az SZGYTV győztesei

Az SZTE kapu a világra: nemzetköziesítéssel a versenyképességéért

A könyvtár digitális írástudásunkat fejleszti

American Corner nyílt Szegeden

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01