SZTE magazin

NEGY9997

Lenni vagy nem? – Aktuális és megosztó téma a színpadon

Megnyílt a 30. THEALTER Fesztivál. A nemzetközi színházi találkozó első napján, 2020. augusztus 14-én a budapesti KV Társulat, az E-Mancik Színházi Manufaktúra és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciós előadása a mai Magyarországon is aktuális kérdéseket vetett fel. A gyermekvállalás problémakörével foglalkozó Lenni vagy nem című produkciót legközelebb Budapesten láthatja a közönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jubileumi THEALTER nemzetközi fesztivált a program-sorozatot rendező MASZK Egyesület elnöke, Balog József, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatója nyitotta meg. Megköszönte a résztvevőknek a jelenlétet és a támogatást, majd egy gyertyát is meggyújtott és egyperces néma csenddel emlékezett a THEALTER Fesztiválhoz kötődő, már elhunyt színészekre és nézőkre.

 

 

Társadalmi elvárás gyereket szülni?

 

Mindig aktuális kérdésre keresi a választ a Lenni vagy nem című dráma: a gyermekvállalás és annak körülményei problémakörét járja körbe. Hét különböző cselekményszál kapcsolódik össze a történet végére.

 

O. Horváth Sára története 2018-ban elnyerte a Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díját. A sztoriból kiderül, hogy van, aki azért szeretne gyereket, mert az a normális, és van, aki a babától várja a boldogságot, de van olyan nő is, aki el sem tudná képzelni magát anyai szerepben.

 

A lenni vagy nem című darab olyan témákat fölvet, mint például az azonos nemű párok gyermekvállalása, vagy az erőszaknak áldozatul esett lány terhessége, vagy az egyéjszakás kaland következményei, vagy a megcsalásból származó gyermek, vagy éppen azt, ha a gyermek: eszköz, mellyel a férfit kívánják megtartani.

 

Thealter_kepek
Lenni vagy nem? - Galéria



Mikor a néző magára ismer

 

A történet bármely szálával, szereplőjével azonosulunk, az biztos, hogy az előadás alatt egy másodpercig sem unatkozunk.

 

A néző bárhogyan is vélekedik a gyermekvállalással kapcsolatban, biztosan magára fog ismerni egy-egy szereplő alakjában. A kissé szabadszájú, modern, alternatív darab valós képet ad a társadalmunkban jelenlevő sztereotípiákról, vélekedésekről.

 

Egy mozgalmas, eseménydús mű került színre, szinte észre sem lehet venni, hogy az előadás másfélórás.

 

A 30. THEALTER nyitó napján a Lenni vagy nem nézői tapsviharral köszönték meg a színészek, az alkotók, Widder Kristóf rendező munkáját.

 

 

A végén mindenki gyermeket akar?

 

7 nő és 1 férfi kapott szerepet, így mindkét nem szempontjából körül járhatjuk a Lenni vagy nem választott témáját. Izgalmas történetből kiderül, hogy kinek hogyan változott meg az élete, valamint a véleménye a gyermekvállalással kapcsolatosan. De azért maradnak még nyitott kérdések a darab végére is, mert a szerző a néző fantáziájára bízta a befejezést.

 

A 30. THEALTER honlapján az is olvasható a Lenni vagy nem című előadásról, hogy: „Az alkotók reményei szerint olyan érzékenyítő és hiánypótló előadás született a kortárs díjnyertes drámából, amely tabuk nélkül, nyitottan és merészen nyúl ehhez az életünk során mindenkit érintő témához.”

 

O. Horváth Sára: Lenni vagy nem című színdarabját a budapesti Jurányi Házban legközelebb 2020. szeptember 25-én és október 4-én mutatják be. További információ, jegyrendelés itt található.

 

SZTEinfo – Újvári Gréta

Fotó: Németh György THEALTER Fesztivál

 

 

Korábban írtuk a 30. THEALTER Fesztiválról:

Együtt írjuk a Jég-doktrínák variációit

Jászay Tamással: „A nap 24 órájában a színházzal foglalkozom”

Színház helyett karanténfilm: Egy nő - A Homo Ludens Project filmbemutatója

A múltbéli sebek hatásáról hallottunk a Thealteres előadáson

30. THEALTER az SZTE színháztudománnyal foglalkozó oktatója, Jászay Tamás iránytűjével

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01