A szennyvíz hőenergiáját hasznosító fűtésre áll át a TIK

Mintegy 470 millió forintos uniós támogatásból korszerűsítik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ energetikai rendszerét. A Központban már zajlik a szennyvíz hőenergiáját hasznosító fűtési és hűtési rendszer kialakítása.

A Tanulmányi és Információs Központ 2004-es megnyitása óta folyamatosan törekszik a környezeti terhelés csökkentésére; mind műszaki beruházások, mind tudatformálás tekintetében. A környezettudatosság jegyében a szennyvíz hőenergiáját hasznosító fűtési és hűtési rendszert építenek ki a Központban.



Az SZTE a „legzöldebb” egyetem


A Központ már megvalósult környezetkímélő beruházásai –mint például napelem rendszer kiépítése, energiabarát infrastrukturális fejlesztés, zöld rendezvények –mind hozzájárultak ahhoz, hogy a világ zöld egyetemeit összehasonlító rangsorban a top 20 közé emelkedett a Tisza-parti universitas. A 2014. évi világrangsorban a 19., Európában a 11. helyre lépett, Magyarországon változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézmény a Szegedi Tudományegyetem. A környezetterhelést csökkentő eredmények elérése és a Zöld Egyetem koncepció kiteljesítése érdekében újabb technológiaváltás valósul meg: a megújuló energiafelhasználást biztosító komplex rendszert építenek ki a hűtési-fűtési rendszer átalakításával.



Szennyvízből nyert hőenergiát használnak


A kivitelező, a Thermowatt Kft. kidolgozott egy olyan műszaki megoldást, amivel korszerű, környezetbarát és gazdaságos módon tudja a szennyvízben lévő energiát kiaknázni és felhasználni az épületek hűtésére és fűtésére. A technológia lényege, hogy a szennyvízcsatornából kivett szennyvizet mechanikai tisztítás után hőcserélőkbe vezeti, majd a leválasztott szilárd részecskékkel együtt visszaengedi a csatornába. A hőcserélők által kinyert hőenergiát hőszivattyúk segítségével teszi fűtési vagy hűtési energiaként való hasznosításra alkalmassá.


A hőszivattyúval működő egyedi technológiának köszönhetően a 25 ezer négyzetméteres épület fűtésére-hűtésére a 16 Celsius fokos szennyvízből kinyert hőenergiát használják majd fel. A Tanulmányi és Információs Központban zajló munkálatok során a hőenergia kinyerését biztosító hőcserélő rendszert telepítenek a Szeged belvárosának szennyvizét összegyűjtő alsótelepi átemelőben. A beruházás keretében a Központ gépészeti rendszerét is kialakítják, valamint ezzel párhuzamosan a szegedi szennyvízátemelő teleptől kezdődően létrehoznak egy csőhálózatot, amelyen keresztül a hőszivattyúkkal kinyert hőt közvetítő közeg segítségével – a Központba juttatják. A beruházási munkálatok részeként kiépítik a csőhálózatot, és az alépítményhez történő csatlakoztatását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Zászló utca felől érkező csőhálózatot a mélygarázsnál kialakított beléptető ponton keresztül juttatják el a Központ tetején elhelyezésre kerülő hőszivattyúkig –tájékoztatott Gyarmati László, intézmény igazgató.

 


Mintegy 25 millió forintot takarít meg az intézmény


A „Szennyvízhő alapú, hőszivattyúval megvalósítandó hűtés-fűtés rekonstrukció a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjának épületében” megnevezésű, KEOP-4.10.0/B/12-2013-0029 azonosító számú pályázatnak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem éves szinten 6503 gigajoule földgázból kinyert energiát és mintegy 25 millió forintot takarít meg. Az üzemeltetés további előnye, hogy nincs helyi környezeti szennyezőanyag vagy CO2 kibocsátás. A projekt keretében a Központ gépészeti tereinek átalakítását 2015. május 11. és 2015. augusztus 22. között végzik; ezen időszakban nagyobb zajszinttel járó munkálatokat végeznek az épületben. A Központ vezetése a munkálatok idejére a látogatók szíves megértését és türelmét kéri az előforduló nagyobb zaj és bizonyos területek megközelíthetőségének korlátozása miatt.


SZTEinfo