japan_kiemelt_nagy2

Tudományos csereprogram indul a japán Tsukubai Egyetem és az SZTE között

A japán "tudásváros" és Szeged egyeteme együttműködéséről született megállapodás. A Tsukubai Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős főmegbízottja látogatott a Szegedi Tudomnyegyetemre, ahol a természet- és a gazdaságtudományi képzésről is tájékozódott.

Oktatási és kutatási együttműködés bővítésének lehetőségeit keresve látogatott a Szegedi Tudományegyetemre Teruo Higashi a Tsukubai Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős főmegbízottja 2015. július 6-9. között. A mintegy ötven éve létrehozott japán „tudásvárosból” érkezett professzort fogadta Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint Nagy Katalin professzor az SZTE a nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja.

A tárgyalások eredményeként a két egyetem közötti tudományos csereprogramról és együttműködésről szóló megállapodást írtak alá. A Tsukubai Egyetem küldötte vázolta a „Kampusz a kampuszban” program keretében a szegedi hallgatók és kutatók előtt megnyíló lehetőségeket. A japán vendég az SZTE TTIK Biológiai és Kémiai Intézeteibe, valamint az SZTE GTK-ra is ellátogatott.


japan_csereprogram
Tudományos csereprogram indul a japán Tsukubai Egyetem és az SZTE között- Galéria


A Tsukubai Egyetemet japán egyik legkiválóbb egyetemeként tartják számon. A kutatás magas színvonalát három Nobel-díj (Tomonaga Sin-Itiro és Esaki Leo fizikai, Shirakawa Hideki kémiai Nobel-díj) jól jellemzi. A jelenlegi kiemelkedő kutatásokról, mint például a mozgássérültek rehabilitációját elősegítő szándékérzékelő robotruhák fejlesztéséről, vagy a rákos megbetegedések gyógyításában a neutronsugárzás alkalmazásáról a Nature folyóirat 2014 számában olvashatunk.

A japán egyetem hallgatói - a tudomány mellett - a művészetekben és a sportban is jeleskednek, amit az eddig elnyert több mint 60 olimpiai érem is bizonyít.

SZTEinfo

Fotók: KDZS