Előadónkról

Portre_foto_Kusai_Sandor1 Kusai Sándor Zoltán
Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Modern Kelet-Ázsia kutatócsoport

Kusai Sándor Zoltán nagykövet, a nemzetközi kapcsolatok és Kína szakértője, közgazdász, Magyarország volt nagykövete Kínában, Mongóliában és a KNDK-ban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója.

 

1959-ben született Szeghalmon, pedagógus családban.

 

Általános iskolai tanulmányait Furtán és Berettyóújfaluban végezte, majd Debrecenben a KLTE Gyakorló Gimnáziumában érettségizett 1978-ban.

 

Hat év külföldi egyetemi tanulmányok után, 1985-ben szerzett a nemzetközi kapcsolatok szakértője diplomát a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemén. Diplomáját 1991-ben a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem honosította nemzetközi kapcsolatok szakos közgazdász végzettségként.

 

1985-2015. között 30 évet töltött a magyar külügyi igazgatásban és diplomáciai szolgálatban szakmai vezetői tisztségekben a Külügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal állományában.

 

2000-ben rendkívüli követté, 2005-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezték ki. Külügyi tevékenysége során összesen 22 évet töltött különböző diplomáciai beosztásokban a magyar nagykövetségeken Pekingben (Kína) és Kuala Lumpurban (Malajzia). Legutóbb, 2008-2014. között Magyarország kínai nagykövete volt, akkreditálva Mongóliába és Észak-Koreába is. Szakmai pályafutása alatt – a magyar-ázsiai és magyar-kínai kapcsolatok kezelése mellett – foglalkozott a diplomáciai információk feldolgozása és a külpolitikai stratégiai tervezés aspektusaival, illetve miniszterelnöki külpolitikai főtanácsadóként ezek gyakorlati átültetésével is.

 

2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

 

2015-ben elhagyta a közigazgatást, s az óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Kelet-Ázsia nemzetközi viszonyait, illetve Kína politikai és társadalmi rendszerét oktatja, illetve a PPKE Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportja (PEACH) külső tagjaként kutatómunkát is végez.

 

Rendszeres előadója a Kínával és Kelet-Ázsiával foglalkozó magyarországi

tudományos konferenciáknak.

 

Magyar anyanyelve mellett folyékonyan beszél kínaiul, angolul és oroszul.