Anyajegy vagy melanoma? Üzenet a bőrön!

A bőrdaganatok, köztük a legveszélyesebb melanoma gyakorisága évről évre nő, melynek kezelése a javuló várható élettartamot is figyelembe véve jelentős népegészségügyi terhet vetít előre világszerte.


A bőrrákok és a melanoma is különleges helyet foglalnak el a rosszindulatú betegségek között, mivel jeleik jól láthatók a bőrön. Megfelelő ismeretek birtokában a páciensek és környezetük egyaránt könnyen észrevehetik a gyanús elváltozásokat, elősegítve ezzel az érintettek eredményes kezelését. Korai kórismézés és szakszerű kezelés eredményeként a betegek többsége gyógyítható. Mindezek ellenére mégis több százan meghalnak hazánkban évente áttétes melanomában.
A bőrrákok kialakulásában rendkívüli szerepet játszik a krónikus napfényártalom. Egyes becslések szerint legalább egyharmaduk megelőzhető lenne egészségtudatos életmóddal, helyes napozási szokások követésével. Az előadásban szó esik a bőrdaganatok kockázati tényezőiről, az UV-fény veszélyeiről, a bőrdaganatok gyanújeleiről és sikeres kezelésük lépéseiről is.