Előadónkról


Barnai MáriaDr. Barnai Mária

egyetemi docens, dékán

SZTE ETSZK






Dr. Barnai Mária az Orvostovábbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai Karán szerzett gyógytornász oklevelet 1979-ben Budapesten. Manuálterapeuta végzettséget a Semmelweis Egyetemen 2000-ben, Humánkineziológus diplomát a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán nyert 2001-ben.

Jelentős szakmai tapasztalatokat elsősorban a gyermek rehabilitáció területén szerzett, központi idegrendszeri károsodások, légzési betegségek, gerinc betegségek, és kiemelten a cisztás fibrózis fizioterápiájában. Az elsők között vett részt nemzetközi fizioterápia kurzuson, és vezette be Magyarországon a cisztás fibrózisban szenvedő betegek korszerű fizioterápiájának oktatását, és gyakorlatát a betegellátásban. A pulmonológiai rehabilitáció szakterületén 25 éve vesz részt a gyógytornász, a szakorvos és a szakasszisztens képzésben.

A felnőtt betegek ellátásában szintén a pulmonológiai és kardiológiai betegek, valamint a gerinc betegek fizioterápiájában van tapasztalata.

 

Tudományos fokozatot a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvos Kar Doktori Iskolájában 2008-ban szerzett. A doktori értekezés címe: „Az akaratlagos apnoe idő alkalmazása a mozgásterápia intenzitásának meghatározásában, és hatásainak mérésében.”

A továbbiakban is a fizikai terhelés hatásainak vizsgálata van érdeklődése középpontjában, különböző kórképekben és életkorban. A metabolikus szindróma, mint komplex, sok szervrendszert érintő probléma kutatásában évek óta részt vesznek diákkörös hallgatói is, akik sikerrel publikálják eredményeiket helyi és országos TDK konferenciákon.

 

Kitüntetései: „Pro Sanitate Díj” Egészségügyi miniszteri kitüntetés 2009.

„Kossuth Zsuzsanna Kamarai Díj” / MESZK Csongrád megyei területi szervezet 2015.

„Salus aegroti” kitüntető díj 2015. Miskolci Egyetem