A shock és a mikrokeringés

Előadónkról
20200914102743o_2020_min1
Prof. Dr. Boros Mihály

Dr. Boros Mihály 1959-ben született Szegeden. Általános orvosi diplomáját 1983-ban szerezte meg a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. 1987-ben sebészeti szakvizsgát tett, majd 1988-tól a Szegedi Tudományegyetem alkalmazottja. 1995-től napjainkig több, hosszabb-rövidebb tanulmányúton is részt vett, többek között Japánban és Németországban. Jelenleg egyetemi tanár, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Műtéttani Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. 2003-tól az MTA doktora.

A shock és a mikrokeringés

A sokk fogalmát más értelemben használja az orvosi és a hétköznapi beszéd. Az utóbbi esetben a sokk egy élethelyzetre vagy rossz hírre adott intenzív érzelmi reakciót jelent, míg orvosi meghatározása - amire a ”shock” írásmódot fogom alkalmazni - ettől teljesen eltér. A shock súlyos általános állapot jelent, ahol a véráramlás kritikus csökkenése miatt a szervek nem jutnak hozzá annyi oxigénhez és tápanyaghoz, hogy a sejteket energiával ellátó alkotóelemek - a mitokondriumok - megfelelően működhessenek. Az időben elkezdett, megfelelő, azaz oki kezelés nélkül ez a folyamat előbb-utóbb súlyos szervkárosodáshoz, vagy akár halálhoz is vezethet.

A shockos keringési válasznak számos kiváltó oka van és sok formája lehet, de a kórtan közös nevezője az érhálózat utolsó anatómiai elemét alkotó mikroerek, azaz a mikrokeringés működési zavara vagy károsodása. Éppen ezért, jelenlegi tudásunk szerint, a shock terápiás célpontját a mikrokeringési és a mitokondriális funkciózavarok együttes, közös befolyásolása jelentheti. Ezt az állapotot és a beavatkozási lehetőségeket vizsgáljuk modellek segítségével, azzal a céllal, hogy a folyamat részleteit minél jobban megismerve hatékony módszereket dolgozzunk ki a klinikai orvostudomány számára.