Fenyegető koraszülés, koraszülés. Megelőzés, diagnózis, kezelés

A fenyegető koraszülés, koraszülés az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb szülészeti kórképegyüttes. Fontossága abból ered, hogy az újszülöttkori morbiditás és mortalitás közel 80-85%-ban a koraszülöttekből adódik, és ezeknek az eseteknek az ellátása komoly egyéni, családi és társadalmi következményekkel jár. Az egyén, mint újszülött szempontjából a tüdők, központi idegrendszer értelenségéből adódó szövődmények, a hosszútávú neurológiai és pszichés fejlődési zavarok, a gastrointestinalis, szemészeti komplikációk sajnálatos módon sok esetben maradandó károsodásokat idézhetnek elő. A család szempontjából a koraszülött folyamatos megfigyelést igényel, mely a családközösség megélhetését, mindennapi életvitelét is befolyásolhatja, nem ritka esetben annak szétesését, személyes tragédiákat is eredményezve. Társadalmi szempontból a koraszülöttek ellátása óriási erkölcsi, etikai, orvosi terheket ró a társadalomra.

Előadásom ennek a vezérfonalnak mentén haladva ismerteti, a teljesség igénye nélkül, a fenyegető koraszülés és koraszülés főbb kóroki tényezőit, megelőzési, diagnosztikai és kezelési lehetőségeit.


Előadónkról

Novak_Tibor_9583RT

Dr. Novák Tibor a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika habilitált egyetemi adjunktusa.

Az orvosi tanulmányok befejezését követően 1997.10.01-1998.09.30. között a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet Makó, Sebészeti Osztály, általános orvosként, majd 1998.10.01-től a SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozik jelenleg is. 2002.12.10-2003.12.31. között klinikai szakorvos, 2004.01.01-2009.12.31. között egyetemi tanársegéd, 2010.01.01-től pedig egyetemi adjunktusi kinevezést kapott.

Tudományos doktori fokozatát 2009-ben szerezte meg, 2019-ben habilitált.

Több hazai és külföldi tudományos társaság tagja: Magyar Nőorvos Társaság, Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság, Magyar Nőgyógyászati Endoszkópos Társaság, European Society of Contraception, Magyar Szexuális Medicina Társaság, Román Nőorvos Társaság- tiszteletbeli tag.

Az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika rezidensi- és szakorvosképzési felelőse szülészet-nőgyógyászat szakirányban, valamint az EBCOG akkreditációs bizottság koordinátora.

Egyetemi oktatói beosztásból adódóan elméleti és gyakorlati órákat tart magyar és angol nyelvű képzésben, orvostanhallgatóknak.

TDK munkákat, valamint szakdolgozat konzulensi feladatokat, PhD aspiránsok szakmai és tudományos munkáját koordinálja szülészet-nőgyógyászat témakörben.

Számos hazai és nemzetközi kongresszuson, konferencián vett részt aktív előadóként is.

2015.11.13-tól a Magyar Nőorvos Társaság Délmagyarországi Szekció titkára, 2016.11.17-től a Magyar Nőorvos Társaság Vezetősége, Felügyelő Bizottsági tagja, 2017-től pedig Egészségügyi Szakmai Kollégium, Szülészet és Nőgyógyászat, Asszisztált Reprodukció Tagozatának Tanácsadó Tagja.

Fő szakmai érdeklődési köre a fenyegető koraszülés, koraszülés, meddőség.