Kémiai módszerek az oxidatív stressz csökkentésére

A megnövekedett káros környezeti ártalmak következtében napjaink egyik legfontosabb feladata az oxigéntartalmú szabad gyökök elleni védekezés. Az élő szervezetekben található molekulák roncsolódása miatt ezek a reaktív részecskék felelősek számos kór (pl.: asztmatikus és daganatos megbetegedések) kialakulásáért, illetve mindennapi életben használt termékek (élelmiszer, ruházat, kozmetikumok, stb.) gyengébb minőségéért az előállítás folyamán gyakorolt károsító hatásuk miatt. Az előadás során bemutatásra kerülő kémiai módszerekkel lehetőség van a szabad gyökök által okozott oxidatív stressz csökkentésére.

Előadónkról
istvan_szilagyi_kep
Dr. Szilágyi István, SZTE-TTIK

Dr. Szilágyi István 1978-ban született Szegeden. Nős, két gyermek édesapja.

Egyetemi tanulmányait Szegeden, majd kutatásait külföldön, a finnországi Turkui Egyetemen, az ausztráliai Murdoch Egyetemen illetve a Genfi Egyetemen végezte, ahol 2017-ben habilitált. A genfi egyetemen a tanítás mellett azt a kutatómunkát folytathatta, amit még Szegeden kezdett el: a doktori munkáját a biológiai vontakozású, úgynevezett nanokompozitokból írta.

Több, mint egy évtized külföldi tudományos munka után tért haza Magyarországra, s napjainkban a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék adjunktusa, az MTA-SZTE Lendület Biokolloidok Kutatócsoport vezetője.