Mindennapi kenyerünk és a mikotoxinok

Október 16.: Világélelmezési Nap (FAO) minden évben, emellett a Kenyér Világnapja is egyben, így a téma aktualitása kettős jelentőségű.

A világ minden részén gyermekek, felnőttek milliói fogyasztanak napi rendszerességgel sütőipari termékeket, jellemzően kenyér-és pékáru- féleségeket, amely 120-150 gr/fő/nap mennyiséget jelent.

Az utóbbi évtizedekben - többek között a klímaváltozás okaként – fókuszba kerültek azok a mikotoxinok, amelyek a kenyérgabonáinkat szennyezve nemkívánatos egészségi elváltozásokat is okozhatnak.

Jelen előadás keretében áttekintjük a legfontosabb gabonákat, a szennyezést okozó mikotoxinok jellemzőit, valamint a szennyeződés és a károkozás elleni védekezés lehetőségeit a modern malomipari technológia műveleteinél.