Előadónkról

csendes_tiborProf. Dr. Csendes Tibor
tanszékvezető egyetemi tanár
SZTE TTIK - Informatikai Tanszékcsoport
Számítógépes Optimalizálás Tanszék

Csendes Tibor Szegeden született, középiskolai tanulmányait a Radnóti Miklós Gimnáziumban végezte. 1980-ban szerzett a JATÉn programtervező matematikus diplomát. Ezután a Kibernetikai Laboratóriumba került, amelynek átalakulása után az Informatikai Tanszékcsoport egyetemi docense lett 1994-ben. 2007-ben megszerezte az MTA doktora címet, 2008-tól egyetemi tanár a Számítógépes Optimalizálás Tanszéken.

Diákköri dolgozatait, diplomamunkáját és egyetemi doktori értekezését egy elméleti biológiai modell, a chemoton számítógépes modellezéséről írta. Ezután kutatási érdeklődése a paraméterbecslés, globális optimalizálás és a megbízható numerikus eljárások fejlesztése felé fordult. 70 folyóiratcikket, egy monográfiát írt társszerzőkkel, 9 kötetet szerkesztett, és egy jegyzetet írt. 4 angol- és 2 magyar nyelvű tudományos folyóirat szerkesztője. 7 doktorandusza szerezte meg a fokozatot témavezetésével.

Elnyerte a Magyar Vezető Informatikusok Szövetsége által odaítélt "Az év informatikai oktatója" díjat, a hallgatók Arany Kréta díját, és az OTDT Mestertanár Aranyérmét. Jelenleg a Természettudományi és Informatikai Kar általános és tudományos dékánhelyettese és a Magyar Operációkutatási Társaság elnöke.