Elektromosságot vezető szerves polimerek – a XXI. század „műanyag fémei”

A hétköznapi életben számos jól ismert polimerrel találkozhatunk, hiszen mindennapjaink során folytonosan kapcsolatba kerülünk jó néhány képviselőjükkel a PVC-től a teflonig, a bakelittól a polisztirolig, a nejlontól a poliuretánig. Ezen anyagok közös tulajdonsága nem csupán az, hogy kis alapegységek sokszoros ismétlődésével létrejött makromolekulákat tartalmaznak, hanem az is, hogy köztudottan elektromos szigetelő sajátságúak.

Az elmúlt bő húsz év során a makromolekulás anyagok meglepően új tulajdonságot mutató családja vált ismertté, amelyek nemcsak hogy nem olyan kiváló szigetelők, mint az előbb felsoroltak, hanem megfelelő körülmények között kifejezetten jól vezetik az elektromos áramot. Némelyikük fajlagos vezetése a 103 - 104 S/cm nagyságrendbe esik, mellyel a jó elektromos vezetőknek tekintett fémekre jellemző értéket közelítik.

A vezetés „kulcsa” e polimerekben a lánc mentén létrejött konjugáció, leegyszerűsítve a lánc szénatomjai közötti egyes és kettős kötések periodikus változása. A semleges polimerlánc még nem vezeti az elektromosságot, de ha belőle elektronokat vonunk el, azaz oxidáljuk a polimert, akkor a kialakult pozitív helyek – szaknyelven lyukak –, valamint a párosítatlanul maradt elektronok az elektromos tér hatására a lánc mentén könnyen elmozdulhatnak, így az anyag vezetővé válik. Ez az átalakítás egy felületre leválasztott polimerréteg esetén reverzibilisen és sokszorosan megvalósítható, a polimer ki-be kapcsolható vezető és nem vezető – többnyire félvezető – állapota között. A redoxi folyamat során nemcsak a vezetés változik több nagyságrenddel, hanem a filmszerű elektród színe és tömege is. A kialakuló pozitív töltéstöbbletet ionok mozgása (pl. beáramló anionok) semlegesíti, így oxidáció során nő, redukció során csökken a felületi réteg tömege.

Amennyiben e polimerfilmekbe egyéb anyagokat sikerül beépíteni, olyan módosított elektródokhoz juthatunk, melyek ötvözik az adalékanyagok és a vezető tulajdonságot. Előadásomban fémek, fémoxidok és egyéb fémvegyületek nanorészecskéinek, biológiailag fontos molekuláknak beépítése útján előállított speciális elektródokról is szó esik, melyek mágneses, fotokatalitikus, elektro-biotechnológiai vagy termoelektromos tulajdonságuk révén gyakorlati alkalmazást nyerhetnek a megújuló, „zöld” energiaforrások hasznosítása terén.

 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.