Az egészséges utódokért - mire tanít a magzat méhen belüli viselkedése?

A gyermek utáni vágy kiteljesedése a gyermek születése, mely az ember „biológiai halhatatlanságának” megvalósulása. Az elmúlt években növekszik azon klinikai vizsgálatok, kutatások száma, mely a magzat viselkedésével, a magzat és az anya közötti kapcsolattal foglalkozik.

A magzat a terhesség korai szakaszától fogva kommunikál az anyával. A korszerű technikai lehetőségek birtokában a magzati szívműködés kezdetleges formája már a várandósság 6. hetében észlelhető. A magzat az őt ért ingerekre sokféleképpen reagál, ezen reakciók közül számunkra legkönnyebben a magzati szívműködés és a magzat mozgás mintázat alakulása figyelhető meg. Az elmúlt évtizedek kutatásai alapján nem csak a magzat fizikai állapotára, jóllétére következtethetünk - a magzati szívműködésből és a spontán jelentkező magzatmozgásból, vagy a kedvező, illetve kedvezőtlen külső ingerekre adott magzati válaszreakciókból - hanem a magzat viselkedésére, anyai kötődésére, érzelmeire is. Ezért is fontos, hogy a terhesség, a „más állapot” nem csak az anya, hanem a szülők számára örömmel vállalt esemény legyen, és ezt a periódust a testi-lelki kiegyensúlyozottság, a káros ingerektől való tartózkodás jellemezze.

 

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.