Daganatkeltő mikrobák, gyógyító mikrobák: az immunválaszt kijátszó és aktiváló mikroorganizmusok

A rák, korunk rettegett betegsége már i.e. 3000 éves papirusztekercseken is említve van, amikor még az istenek büntetésének tartották a –ma már korántsem okvetlenül- halálos kórt. A daganatos megbetegedések a kőzetmaradványokból ítélve egyidősek lehetnek az emberiséggel, mint ahogyan a kezelésére irányuló próbálkozások is.

Hasonlóan, a mikrobák is az emberi lét kezdetétől kísérői életünknek. Jó ideje az ötévesek is tudják, milyen fontos egészségünk megőrzése szempontjából a bélflóra egyensúlya, de a bőrünkön lakó baktériumok is szervezetünk legnagyobb immunszervével szoros kölcsönhatásban alakítják ki a megfelelő védelmet a külvilág számos hatásával szemben. Természetesen mindenki ismer kártékony baktériumokat, vírusokat is, amelyek súlyos megbetegedéseket, sokszor világméretű járványokat okoznak. Zur Hausen Nobel-díjas felfedezése óta közismertté vált a Humán Papilloma Vírus méhnyak rákban és a szájüregi daganatokban betöltött kóroki szerepe, de a Helicobacter pylori is felkerült a mikroorganizmusok fekete listájára a gyomorrák kapcsán.

Arról viszonylag kevés szó esik, hogy a mikroorganizmusok nem csak daganatot kelthetnek, de a rákos folyamatok lassításában, esetleges gyógyításában is fontos szerepük lehet. Bár a daganatos betegek kezelésében a konvencionális kezeléseket -mint a sebészeti beavatkozás, kemoterápia, sugárterápia- még mindig nem lehet nélkülözni, gyógyulás ezen beavatkozások nélkül szinte elképzelhetetlen, a kutatók évtizedek óta, sok százmillió dollárt felemésztve keresnek újabb lehetőségeket a szervezet saját védekező rendszerének tumor ellenes irányba való terelgetésére.

Mivel azok az immunmechanizmusok, amelyek a bakteriális fertőzések kapcsán beindulnak szervezetünkben, számos elemükben azonosak a hatékony tumor ellenes immunválasz szereplőivel, kézenfekvőnek látszik a mikróbák ezen jótékony hatásának felhasználása a rák elleni küzdelemben. Az előadás ezeket az összefüggéseket próbálja megvilágítani, néhány gyakorlati példa bemutatásán keresztül.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.