Előadónkról

Mikóné Jónás EditMikó Józsefné Dr. Jónás Edit
egyetemi adjunktus SZTE MGK

Mikó Józsefné Jónás Edit Orosházán született 1974-ben. Állattartással foglakozó családban nőtt fel, így az állatokkal való bánásmódot természetesnek tekintette gyermekkorától fogva. Orvosi javaslatra 12 éves korában kezdett lovagolni, a lovassporttal hét évig foglalkozott.

1988 és 1992 között Hódmezővásárhelyen a Mezőgazdasági Szakközépiskolában tanult, ugyanitt 1993-ban technikusi képesítést szerzett. Ebben az évben kezdett a szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozni, egy magánvállalkozó tehenészeti telepén helyezkedett el, mint telepvezető. 1994-től a Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karának hallgatója volt, 1997-ben agrármérnöki diplomát szerzett. Két alkalommal vett részt több hetes tréningen Hollandiában, ahol a szarvasmarha-tenyésztéssel kapcsolatban szerzett gyakorlati tapasztalatokat. Végzésének évében (még hallgatóként) kezdte vezetni a Kar tanüzemében működő Holland Típusú szarvasmarha telepet. 2002-ben a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karán okleveles agrármérnökként diplomázott.

2004-től a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának munkatársa. Kezdetben a gyakorlati képzés szervezése volt a feladata. 2005-től vesz részt a Kar oktatási tevékenységében. Doktori értekezését 2012-ben védte „Holstein-fríz szarvasmarhák kondíciója és egyes értékmérő tulajdonságai közötti összefüggések” címmel. Oktatott tárgyai közé tartozik a Szarvasmarha tenyésztés és Lótenyésztés, az Állatvédelem és állatszállítás. Fakultatív tárgyként a szakdolgozat készítésben segítséget nyújtó Szakirodalom kutatás és a Mezőgazdasági kísérletek tervezése című tárgyakat oktatja. Az Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet munkatársaként közreműködik a diplomadolgozatok és tudományos diákköri dolgozatok konzultálásában.

Férjezett, két gyermek édesanyja.