Tudományhatárok nélkül: a tudományos diákköri munkától a Nobel-díjig

A tudomány a körülöttünk levő világ ismereteinek összessége, míg a tudományos munka (kutatás) ennek a világnak a megismerésére irányuló tevékenység. A kutatás során használatos módszereknek mindenki számára megismételhetőeknek kell lenniük és azonos tudományos eredményre kell vezetniük, mely ezt követően egyetemes érvényűvé válik.

"Az egyetem feladata hármas. Legősibb hivatása gyűjteni, terjeszteni és gyarapítani az emberi tudást. Második feladata kis számban nevelni a jövőnek tudósokat, akik majd ezt a hivatást tőlünk átveszik. Újabb eredetű, de nem kevésbé magasztos az egyetemnek harmadik hivatása: a haza számára polgárokat nevelni, akik el vannak látva a szellem fegyverével." – mondta Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem 75 évvel ezelőtt Nobel Díjjal kitüntetett tudósa.

A jelen előadás keretében megismerkedhetnek a tudományos karrier lépcsőfokaival a tudományos diákköri munkától az akadémia szerveződésén át a Nobel-díjig. Bemutatásra kerül a Szegedi Tudományegyetem főszervezésében 2012. március 22-25 közötti Szent-Györgyi Albert Nobel Díjának 75. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő tudományos konferencia programja és a Szegedre látogató 9 Nobel Díjas kutató önéletrajza.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.