„A fizikai törvények univerzális jellege”

Az előadás keretében szeretném bemutatni, hogy a viszonylag egyszerű fizikai törvények milyen eredményesen alkalmazhatóak a rendkívül bonyolult komplex természeti jelenségek leírására. Bemutatom a komplex viselkedési leírásának alapfeltételeit és jellemzőit.

Hangsúlyozom a természeti (és társadalmi rendszerek) nemlineáris, nemegyensúlyi jellegét, s ezek következményeit u.m. attraktorok, mintázatképződés, visszacsatolások, fraktál szerkezetek, kaotikus dinamika. Az univerzális jelleg hangsúlyozására bemutatásra kerülnek olyan nem fizikai jelenségek mint pl. a földrengések gyakorisága, városok népességének alakulása, szavak gyakorisága és az eloszlási törvények hasonlósága számos hálózati rendszerben.

Bemutatásra kerül a szükségszerű és elegendő, illetve a biztos és bizonytalan (reláció) fogalma a természeti rendszerekben.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.