A bélyegvilág csillagai

"A bélyegvilág csillagai" felvonultatja mindazokat a világhírű bélyegritkaságokat, amelyek a budapesti Bélyegmúzeum gyűjteményében megtalálhatók. A bemutatás nem öncélú, hiszen a bélyegek, a bélyegek történetének tanulmányozása meglepő és eddig ismeretlen részletekre világíthat rá bármely tudomány, de különösen a történelem vonatkozásában. Árnyalja, elmélyíti, új dimenzióba helyezi az érdeklődő történelmi ismereteit. A bélyeg, mint az adott korszak terméke, sok esetben a propaganda eszköze, jellemző képet mutat a hatalmi viszonyok változásairól, történelmi korszakok eseményeiről, gazdasági viszonyairól, hangulatáról, kultúrájáról. A postai küldemények, bélyegek, bélyegzők, rendeletek értő kezekben elsődleges forrásai lehetnek a kutatásnak, hiszen a történetírás nem mindig követi szinte óráról órára az eseményeket, a posta ellenben igen. Ezen kívül a bélyegnek nemcsak történeti, de kultúrtörténeti, művészettörténeti, sőt, technikatörténeti vonatkozásai is vannak filatéliai objektum volta mellett. A jórészt még feltárásra váró kutatási területek számtalan meglepetést kínálnak a velük komolyan foglalkozó történésznek, de akár az egyszerű kíváncsiskodónak is. Hiszen a filatélia varázsa éppen abban rejlik, hogy szinte minden témában, minden szinten tartogat izgalmas felfedezni valót művelőjének. Erre jó példák a bemutatásra kerülő "bélyegsztárok", hiszen minden híres bélyegnek saját tulajdon neve, és saját tulajdon legendája van. E legendák hitelességéért - bár persze némi valóságalapjuk mindig van - senki nem tenné tűzbe a kezét, azonban hozzá tartoznak az adott bélyeg történetéhez, színes, izgalmas körítéssel szolgálnak a nehezebben emészthető információk mellett.

A prezentáció felvonultatja a magyar postatörténet reprezentáns darabjait a legelső postamesteri bélyegzővel ellátott levéltől napjaink különleges nyomdatechnikai megoldásokkal készült bérmentesítési eszközeiig, érintve Mária Terézia postai rendeleteit, az "első magyar bélyeg" címért folyó versengés részleteit, benne az Államnyomda épp a bélyeggyártás miatt szükségessé vált felállításával, valamint a legértékesebb magyar tévnyomatok történetét. A második részben Európa és a többi földrész legkiemelkedőbb ritkaságain keresztül beszélünk az osztrák pénzrendszer változásairól, az olasz egység folyamatáról, a svájci kantonok szövetségéről, a Mauritius-bélyegek történetéről, a Hawaii-szigetek postájának megszületéséről, stb. Mindez jó minőségű képekkel illusztrálva, szórakoztató történetekkel, "bélyegmesékkel" fűszerezve megpróbálja bemutatni egy olyan terület sokrétű, gazdag világát és felhasználási lehetőségeit, amiről - régi sztereotípiákban gondolkodva - sokan úgy vélik, hogy csak az "elborult gyűjtők" számára lehet izgalmas.

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.