SI prefixumok zepto(szekundum)-tol az Exa(Watt)-igaz ultrarövid fényimpulzusok körében

A minket körülvevő világot megfigyelve tapasztalataink megfogalmazásához fizikai mennyiségeket (is) használunk. A hétköznapi mértékektől nagyon eltérő kis illetve nagy számok kifejezésekor az ezer hatványait fedő SI előtétszavak használata praktikus, melyek közül a címben is szereplő zepto- 10-21-t, az Exa- 1018-t jelent. Az elképesztő nagyságrendi különbségek érzékeltetéséhez példaként említeném, hogy 1 Exaszekundum hozzávetőlegesen az Univerzum életkorának kétszerese, 1 zeptowatt pedig annak a teljesítménynek felel meg, ami a Holdon bekapcsolt 25W-os izzótól a földi megfigyelő szemébe jut.

A lézerek rohamos fejlődésével az előállítható lézer-terek teljesítménye, illetve az impulzusok hossza a hétköznapi mértékekhez képest nagyon nagy, illetve nagyon kicsi, így a lézerfizikában remekül illusztrálható az SI prefixumok használata. A lézerek következő generációjánál már az Exawatt csúcsteljesítmény és zeptoszekundumos impulzushosszak elérése várható.

Az előadásban főként a lézerekről lesz szó. Arról, hogy mi indokolja a fejlesztéseket, és mire használhatóak ezek a nagy teljesítményű rövid impulzusú lézerrendszerek, különös tekintettel a Szegeden épülő ELI „szuperlézerre”.

Az előadás megtekintése:

Modemes változat (méret:192x144 sávszélesség:40kbps)

Szélessávú I változat (méret: 320x240 sávszélesség: 200kbps)

Szélessávú II változat (méret: 384x288 sávszélesség: 500kbps)

LAN változat (méret: 640x480, sávszélesség: 1000kbps)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.