Bőrünk fő védelmezői, a növényi zsírok

Az utóbbi években tovább nőtt az ultraibolya sugárzás veszélye az emberi szervezetre, különösen a bőrre. Fontossá vált bőrünk még hathatósabb védelme az UV- sugárzás ellen. A kozmetikai ipar a bőrvédő krémek tömegét árusítja számunkra. Ezek legfontosabb hatóanyagai a növényi zsírok, olajok. Újabban egyre több, eddig alig ismert zsíradó trópusi növény termesztésébe fogtak, minél hatékonyabb bőrvédő alapanyagok kinyerése céljából.

Az előadó, botanikusként megismerteti a hallgatósággal ezeket a fontos növényeket. Szó lesz az afrikai kontinensről származó vajfáról, argánfáról, majomkenyérfáról, olajpálmáról. Az ázsiai eredetűek közül az illipefa, mandulafa, ricinusfa, majd az amerikai eredetű kakaófa, avokádófa és a földimogyoró megismertetése következik. Ausztráliából és Óceániából az eukaliptuszfák, teafák és kókuszdiófák, majd Európából az olajfa, a mogyoró, a szőlő, a tök, a ligetszépe bemutatása lesz az előadás témája.

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.