„Mérjünk vagy nemérjünk? Metrikák szerepe a szoftverfejlesztésben”

A számítógépek kapacitásának rohamos növekedésével megnyílt a lehetőség nagyméretű (gyakran több millió programsorból álló) informatikai rendszerek üzemeltetésére. Ezen informatikai rendszerek egyik legfontosabb jellemzője, hogy a változó igények hatására folyamatosan módosulnak. Ezt az un. szoftverevolúciós jelenséget napjainkban élénk tudományos és szoftveripari érdeklődés kíséri. Ez nem véletlen, hiszen még a leggondosabban megtervezett és implementált szoftverek minősége is a folyamatos módosítások hatására elromlik. Tipikusan megfigyelhető jelenség, hogy a több éve üzemelő informatikai rendszerekben a módosítások egyre költségesebbek lesznek, óriási ráfordítással lehet csak a változtatásokkal keletkező hibákat kiszűrni.

Az előadás keretében olyan módszereket ismertetünk, amelyek segítségével csökkenthető az informatikai rendszerek minőségi romlása. Megmutatjuk, hogy a programkód vizsgálatával előállíthatók olyan numerikus jellemzők (metrikák), amelyekkel lehet jelezni a programkód veszélyes részeit. Azonosíthatók a túlságosan bonyolult eljárások, a nagyon sok kapcsolattal rendelkező osztályok és tetten érhetők a hibás programozási megoldások (pl. copy-paste programozás).

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)

Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.