SZTE magazin

Megszerettetni a fizikát – hagyomány és kötelesség - Nehéz, de szép tárgy is

A fizika népszerűsítése a missziója a Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék vezetőjének, aki munkatársaival együtt számos rendezvényt szervez azért, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék a fizikát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hopp BélaAz SZTE Fizikus Tanszékcsoportjának számos, fizikát népszerűsítő rendezvénye van. Hopp Béla az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék vezetője szerint nyilvánvaló, hogy a fizika nehéz tárgy, sok gyerek nem szereti – pedig szép is tud lenni.

„Az motivált és motivál bennünket, hogy megmutassuk a fizika szépségét. A leglátványosabb kísérleteket, jelenségeket mutatjuk be, amit persze nemcsak a gyerekek szeretnek, hanem a szülők is” – mondta a tanszékvezető. „Elsődleges célunk, hogy elősegítsük a fizika szakra történő beiskolázást, hogy a gyerekek később majd hozzánk jöjjenek fizika vagy fizika tanár szakra. Ehhez megpróbáljuk az érdeklődésüket felkelteni látványos kísérletetekkel. Ha látják, hogy a fizika ilyen is tud lenni, nem csak tíz oldal képletet kell bemagolni, akkor sokkal inkább megkedvelik és a későbbiekben nagyobb eséllyel választják a továbbtanulásuk során ezt a tárgyat.”

A tanszékcsoporton a hosszú évek alatt számos programot dolgoztak ki, és rendkívül gazdag műszerparkot alakítottak ki, amellyel a fizika szakos hallgatók nap mint nap találkozhatnak, dolgoznak is. Évente több rendezvényen nyitják ki a tanszékek kapuit: év elején a Fizika Napja a legjelentősebb rendezvényük sok előadással, a Fizikus Tanszékcsoport laborjainak bemutatásával, látványos kísérletekkel. Ehhez a naphoz a JGYPK fizika tanszékei és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont is csatlakozik. A Kutatók Éjszakáján főleg fénytani és csillagászati kísérletekkel várják az érdeklődőket. Az Agórával közösen Nyitott fizika órákat szerveznek, általános és középiskolás osztályoknak tartanak látványos bemutató órákat. A decemberi Karácsonyi kísérletek rendezvény minden évben telt házzal megy. Itt nem a tudomány komolyságát kívánják hangsúlyozni, hanem azt, hogy a fizikával lehet játszani, szórakozni is.

Idén pedig elindult a fizika roadshow, amely Hopp Béla ötlete volt: az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Csongrád Megyei Csoportjával működnek együtt. Tasi Zoltánné üllési tanárnővel ketten dolgozták ki az előadások tematikáját. Nagy sikerrel szervezik az bemutatókat a megye általános iskoláiba, ahonnan nem tudják elhozni Szegedre a gyerekeket a tudománynépszerűsítő rendezvényekre. Az egy-másfél órás kísérletes előadásokon a legszebb kísérleteket mutatják meg a gyerekeknek.

A fizika népszerűsítésének nagy hagyománya van a tanszékcsoporton. Annak idején Papp Katalin és Molnár Miklós indították el ezeket a programokat, sok rendezvényen ma is tevékenyen részt vesznek. Hopp Béla szeretné újraindítani a Hilbert Margit által kezdeményezett Fizika kísérletekben rendezvénysorozatot: itt heti rendszerességgel esténként másfél órában egy adott témakörből mutatnak be kísérleteket egyetemi hallgatóknak és középiskolásoknak.

 

Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01