SZTE magazin

Melegbe költöznek a páfrányok és a broméliák

Újabb üvegház újul meg az SZTE Füvészkertben

 

KEOP-pályázatból újul meg az SZTE Füvészkert meleg égövi növényeket bemutató üvegházegyüttese. Ide költöznek többek között a páfrányok, broméliák, orchideák és pozsgás növények. Korszerűsítik a fűtésrendszert is: lecserélik a harmincéves kazánokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A 2007-2013-as támogatási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam támogatásával a Környezet és Energia Operatív Program konstrukcióban meghirdetett, gyűjteményes kertek felújítására vonatkozó pályázat segítségével három projektet nyert a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje” – tudtuk meg Mihalik Erzsébettől.

 

Kitisztították a tavakat

A projektmenedzser elmondta: mindhárom pályázat a gyűjtemények fenntartását, fejlesztését célzó beruházás. Az első eredményeként megújult a szaporító ház, kitisztították a tavakat és csatornákat, többek között a Közép-Európában egyedülálló indiai lótusz élőhelyét. A második projekt kapcsán „igazi” üvegházat kapott az eddig fóliasátorral védett fagyérzékeny növénygyűjtemény, megújult a sziklakert, új kerítést építtettek, és egy adatbázis- kezelő szoftvert is vásároltak.

 

Modern fűtésrendszer

A pályázatsorozat harmadik ütemeként, a KEOP- 3.1.2/2F/09-11-2013 azonosítószámú projekt keretében a kert legrégebbi, meleg égövi növényeket bemutató üvegházegyüttesének átépítése zajlik. Ennek egyes részei még az 1950-es években épültek, szerkezeti és gépészeti felújításuk nagyon is időszerű. Megújul a füvészkert teljes fűtésrendszere is. A központi kazánházban levő, harminc éve működő, házgyári lakások fűtésére tervezett kazánokat korszerű, jó hatásfokú, lokálisan elhelyezett kazánok váltják fel. Ezzel megtakaríthatják a hő vezetékrendszer felületén fellépő hő veszteséget, és dinamikusan működő, jól szabályozható fűtésrendszert kapnak. Gázkimaradás esetére eddig olajfűtést alkalmaznak. A drága és környezeti kockázatokkal járó olajfűtés helyett a füvészkertben keletkező fanyesedéket is hasznosító, szilárd tüzelőanyaggal működő kazánokat állítanak be.

 

Lépcsőzetes tórendszer

A két részre osztott új üvegház egyik felébe a viszonylag magas hőmérsékletet és nagy páratartalmat igénylő növények kerülnek. Ide költöztetik többek között a páfránygyűjteményt, a broméliákat és számos orchideát. A fűtött vizű, lépcsőzetes tórendszer számos új növényfaj bemutatását teszi lehetővé. A ház másik felébe a száraz klímát kedvelő kis- és középtermetű kaktuszok, illetve pozsgások gazdag gyűjteménye költözik. „Mindhárom projekt kétfordulós rendszerben valósult meg. Az első forduló a projekt előkészítést, a tervek, engedélyek megszerzését szolgálja, a második forduló a kivitelezés. Az elmúlt hét évben előkészítésre a három projektben összesen 34,5 millió, a kivitelezésre 648 millió forintot nyertünk százszázalékos állami támogatással summázta Mihalik Erzsébet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01