SZTE magazin

Kína is megelevenedik az SZTE-n

A kínai nyelvoktatás mellett számos ösztöndíj lehetőséget és kulturális programot kínál a szegedi egyetem hallgatóinak az SZTE Konfuciusz Intézet, amely második otthonul is szolgál a Szegeden tanuló kínai diákoknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Konfuciusz Intézet 2012 őszén nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével. Az Intézetben az érdeklődők szakképzett kínai tanároktól tanulhatják a kínai nyelvet, az egyetem mellett négy szegedi középiskolában és három általános iskolában is tartanak órákat. A tandíjmentes kínai nyelvtanfolyamon 18 tanórában bárki elsajátíthatja a kínai nyelv alapjait, megismerkedhet a kínai írás fő jellemzőivel, a kiejtés sajátosságaival, emellett megtanul kínaiul köszönni, bemutatkozni, egyszerű kérdéseket feltenni és megválaszolni. Az alapismeretekkel már rendelkező diákok nyelvtudásukat térítéses órákon fejleszthetik tovább, ugyanakkor az SZTE Konfuciusz Intézetben a Kínai Állam hivatalos nyelvvizsgájának (HSK) megszerzésére is lehetőség van.


kinai_diakok


A Kínai Nyelvoktatási Tanács minden évben tanulmányi ösztöndíjat hirdet kínaiul tanuló 16 és 35 év közötti magyar állampolgároknak, így a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is pályázhatnak kínai részképzésre. A tanulmányok magukba foglalják a kínai nyelvet és irodalmat, a kínai történelmet és filozófiát. A Kínai Állami Ösztöndíj programmal alap-, mester- és PhD-szinten tanulhatnak ösztöndíjasként a hallgatók, de az úgynevezett általános ösztöndíj a kutatóknak is lehetőséget biztosít arra, hogy tudományos munkájukat valamely kínai intézményben fejezzék be.


Sanghaj város kormánya programjának támogatásával teljes és részleges ösztöndíjakra pályázhatnak a hallgatók, emellett egy úgy nevezett „long-stay” ösztöndíj segíti azokat, akik hosszabb ideig szeretnének Kínában tartózkodni, de nem rendelkeznek semmilyen más támogatással. A Konfuciusz Intézet egy tanulmányi félévre és az egy tanulmányi évre szóló ösztöndíjára azok pályázhatnak, akik teljesítették az előírt nyelvórák számát (60) és eleget tettek az előírt HSK nyelvvizsga követelményeinek. A két tanulmányi évre szóló ösztöndíj kimondottan a mesterképzés elvégzésére irányul, és kínai nyelvtanárok képzését szolgálja. A Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem saját ösztöndíjprogramot is kínál, mely specifikusan az SZTE hallgatóinak nyelvi képzését célozza meg.


konfuciusz


Az Intézet a nyelvoktatás mellett nagy hangsúlyt fektet a kínai kultúra megismertetésére is, ezért hétről hétre színes és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket. A Szegedi Közéleti Kávéházzal közösen óriási sikerrel rendezik meg a Konfuciusz Teaházat, melyen a hagyományos kínai módon készített teakülönlegességek kóstolását beszélgetés színesíti. Igazi kikapcsolódást kínál a Panda Nap, a Ping-pong mesterkurzus, a Konfuciusz Intézetek Napja, a kínai filmestek, a Lampion Ünnep és a nagy népszerűségnek örvendő Mahjong estek is – csak hogy néhányat említsünk a számos program közül.


SZTEInfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01