SZTE magazin

4000 hallgatót vonnának be a sportéletbe

Új sportiroda ösztönzi mozgásra a szegedi egyetem polgárait

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

06.11_Alma_Weekend_035Huszonkét hónapos, nagyszabású projekt keretében fejlesztik a Szegedi Tudományegyetem sporttudományi, sportorvosi képzéseit, azok tananyagát, hazai és nemzetközi sporttudományi hálózatépítést hajtanak végre, kiterjesztik a sporttudományi doktori programot, szélesítik a sportolói mentorprogramot, illetve sportirodát hoznak létre a hallgatói sportélet bővítése céljából. „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi Régió felsőoktatásában” című, TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011 azonosítószámú, 2013. szeptember 1-je és 2015. június 30-a között megvalósuló programra közel 320 millió forintot nyert a Szegedi Tudományegyetem. A projekt szakmai vezetője Balogh László, az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet intézetvezető egyetemi docense.


A pályázat egyik kiemelt elemeként az egyetemi sportiroda 2013. december 1-jén alakult meg két munkatárssal: Hegedűs Renáta sportiroda-vezető munkáját Bartók Csaba sportiroda-koordinátor segíti. A cél az egyetemi sport tömegesítése, szervezettebbé tétele, újabb szolgáltatások bevezetése és fogyatékkal élő hallgatók bevonása a sportba. Mindemellett kettős életpályamodellt kívánnak bevezetni élsportolók számára tutor-mentor rendszer keretében. Az iroda a Hattyas sor 10. szám alatt, az SZTE Sportközpont épületében található, az információkban gazdag www.sportiroda.szte.hu honlapja tesztelés alatt áll.


Az egység munkatársai arra törekednek, hogy közel 4000 hallgatót mozgassanak meg, és vonjanak be a rendszeres sportba. Az egyetemi sport tömegesítését egyetemi napok és sportnapok szervezésével, illetve a karok ez irányú tevékenységének megsegítésével tudják biztosítani – árulták el lapunknak.


Miért tartják fontosnak, hogy az egyetemi hallgatók mindennapjainak szervesebb részévé váljon a sport, a mozgás? „Az egészségmegőrzés, a sportra nevelés és az egészséges életmódra nevelés szempontja elsődleges számunkra, de a társasági élet iránti igény felkeltése is fontos a közösségek formálása miatt” – válaszolta Hegedűs Renáta és Bartók Csaba. Hozzátették, felméréseik alapján – közel 800 egyetemistát vontak be a vizsgálatba – szükség van arra, hogy a fiatalokat aktivizálják a sport, a mozgás területén, jelenleg ugyanis nem eléggé „sportosak” az SZTE diákjai. Milyen feltételeket tudnak teremteni ahhoz, hogy elősegítsék a változást? – tettük fel a kérdést. A szakemberek úgy feleltek: ami az infrastruktúrát illeti, az SZTE Sportközpont sportlétesítményeinek biztosításával, másrészt egyetemi sportprogramok finanszírozásával, támogatásával és új fejlesztések megvalósításával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01